Var kommer svordomar ifrån?

Var kommer svordomar ifrån?

Var kommer svordomar ifrån?

Här i Sverige är de allra flesta svordomarna traditionellt sett hämtade från religionen. Fan, jävlar och helvete är exempel på svordomar från kristendomen. När vi var mer gudfruktiga än i dag kunde man tänkas vilja skylla sin bultande tå på djävulen, så man åtminstone hade någon att avreagera sig på.

Vilka svordomar finns det?

Ord som ”fuck” (och i uttrycket ”fuck you”), ”shit”, ”ass”, ”cunt” och ”dick”. Eftersom engelskan är ett stort världsspråk följer naturligtvis en rad olika svordomar beroende på var i världen en befinner sig. I Storbritannien finns varianter som ”bloody” (och i uttrycket ”bloody hell”), ”wanker”, ”shite”.

Vad kommer Fy sjutton ifrån?

Sjutton är ett milt kraftuttryck, använt i fraser som fy sjutton eller sjutton också. Det ersätter oftast grövre svordomar, ibland för att dessa måste censureras utan att för den skull eventuella lyssnare skall sväva i okunnighet om talarens sinnesstämning. Det är inte belagt varifrån detta uttryck uppkommit.

När började svordomar?

1700-tal: Sjukdomar förskräckte ”Pocker”, ”raggen” och ”skam” är typiska 1700-tals svordomar, berättar Ulla Stroh-Wollin. – ”Pocker” kommer säkert från fraser där man kanske önskade en sjukdom över någon. Men det har förmodligen omtolkats till en benämning för fan. Men ordet betyder egentligen koppor.

Hur och varför har svordomar förändrats över tid?

Förutom en tillfällig åtstramning i slutet av 1800- talet har svärandet sedan ökat och blivit allt grövre, enligt Ulla Stroh-Wollin. – Under första halvan av 1900-talet använde man gärna uttryck som förbaskad, sablar och jädrar. Under sent 1900-tal svor vi i klartext med ord som jävlar, helvete och skit.

Relaterade inlägg: