Var grundstötte U 137?

Var grundstötte U 137?

Var grundstötte U 137?

För 40 år sedan, natten till den 28 oktober 1981, går en sovjetisk ubåt av Whiskey-klass på grund vid Gåsefjärden i skärgården utanför Karlskrona.

Var är U 137 idag?

De antar att det rör sig om en marinövning och går och lägger sig. Ubåten låg kvar i svenskt vatten till den 6 november och orsakade en diplomatisk härva mellan Sverige och Sovjetunionen. Med största sannolikhet bar U-137 på kärnvapen.

Var är U 137?

Mitt under Kalla kriget går den sovjetiska ubåten U137 på grund i Gåsefjärden utanför Karlskrona. Det sker på kvällen den 27 oktober 1981. Ubåten låg i militärt skyddsområde i det alliansfria Sverige. Under tio dygn blir denna händelse en världsnyhet.

Vad hände med ubåt 137?

Samma kväll 1981 cirka klockan 20:00 gick den sovjetiska ubåten U 137 på grund vid Torhamnaskär i Gåsefjärden, cirka en mil sydost om Karlskrona. Då man inte lyckas ta sig av grundet med hjälp av ubåtens dieselmotorer klättrade några ur besättningen, däribland befälhavaren, upp i tornet.

Vad hände med Anatolij Gusjtjin?

Befälhavaren Gusjtjins karriär, som börjat lysande, låg i spillror vid återkomsten till Sovjet. Han degraderades till en tjänst där han hade ansvar för de torpeder som ubåtarna utrustades med. Själv fick Vasilij Besedin också stanna i marinen, men på en obetydlig post i land. Hans karriärmöjligheter var borta.

Var U 137 Kärnvapenbestyckad?

På torsdagen ankom två experter från Försvarets forskningsanstalt (FOA) till Karlskrona för att utföra en rutinundersökning. Man förväntade sig inte att ubåten var kärnvapenbestyckad, men då experterna närmade sig dess förskepp ombord på en båt utrustad med en detektor för gammastrålning gav denna utslag.

Varför var U 137 på svenskt vatten?

Enligt Gusjtjin hade ubåten fått fel på radiopejlen, gyrokompassen OCH navigationssystemet och därför navigerat fel och råkat hamna i den svenska skärgården. Dessutom hade man problem med ekolodet.

Vad hände med besättningen på U 137?

Man förväntade sig inte att ubåten var kärnvapenbestyckad, men då experterna närmade sig dess förskepp ombord på en båt utrustad med en detektor för gammastrålning gav denna utslag. Då besättningen i ubåtens torn börjat skrika och vifta med sina automatvapen beslutade sig FOA-männen för att avbryta sin undersökning.

Vad hände med ubåten Kursk?

Kursk byggdes 1992 och tjänstgjorde från december 1994 till 12 augusti 2000, då hon under en rysk flottövning sjönk till botten i Norra ishavet efter en explosion ombord. Alla 118 besättningsmän omkom.

Vart tog U 137 vägen?

Den sovjetiska ubåten U137 har gått på grund i militärt skyddsområde utanför Karlskrona. Det blir en världsnyhet – och början på tio dygns intensiv diplomati. För Sveriges del var kalla kriget aldrig så påtagligt som i oktober 1981.

Relaterade inlägg: