Vad heter ursprungsbefolkningen i Wellington?

Vad heter ursprungsbefolkningen i Wellington?

Vad heter ursprungsbefolkningen i Wellington?

Och så såg vi en utställning om maorierna – Nya Zeelands ursprungsbefolkning som är invandrade polynesier. ALLA invånare på Nya Zeeland kallar förresten sig själva för ”kiwis”. Kivi heter även en speciell flygoförmögen fågel som bara finns här och som har en spetsig lång näbb och långa hårliknande fjädrar på kroppen.

Hur många invånare har Wellington 2021?

Wellington (maori: Te Whanganui-a-Tara eller Pōneke) är huvudstad på Nya Zeeland och landets tredje största stad, efter Auckland och Christchurch. Wellington har 381 900 invånare och är därmed Oceaniens största huvudstad. Wellington ligger på Nordöns södra kust vid Cooksundet.

Vad är Wellington känt för?

Beläget på den södra delen av den norra ön, inklämd mellan en vacker hamn och grönskande kullar ligger Nya Zeelands huvudstad Wellington. Med en folkmängd på över 380 000 invånare är staden därtill Oceaniens största huvudstad och den grundades år 1840.

Hur levde maorierna?

Maorier är ett polynesiskt folk som från 1100-talet invandrade från Sällskapsöarna. De första invandrarna livnärde sig övervägande på insamling och jakt på öns talrika fågelarter, av vilka de flygoförmögna moafåglarna är mest kända. Samtliga arter moafåglar hade utrotats på 1600-talet.

Hur många bor i Nya Zeeland 2022?

Nya Zeeland har 4,9 miljoner invånare. Omkring tre miljoner bor på Nordön, och 70 procent av befolkningen är av europeisk börd.

Hur bodde maorier?

SO-Maorierna - Niklas Lundahl. Maorierna är ursprungligen från Polynesien men det flyttade till Nya Zeeland i vågor mellan -talet. Förut levde Maorierna i naturen och livnärde sig på djur och växter. Deras favoritföda var Moaörnar som nu är utdöd och andra djur som det kunde få tag i.

Hur kom maorierna till Nya Zeeland?

Troligen kom maorierna från Polynesien i Stilla havet till Nya Zeeland mellan 800- och 1200-talen. För européerna blev landet känt 1642. På 1800-talet kom valfångare och missionärer, och i ett fördrag 1840 erkände maorierna brittiska kronans överhöghet.

Vem bestämmer i Nya Zeeland?

Nya Zeeland tillhör Samväldet med den brittiska monarken som statschef. Parlamentet väljs vart tredje år och har vissa platser reserverade för maorier. Borgerliga Nationalistpartiet och socialdemokratiska Labour har växlat vid makten sedan 1930-talet, men ett nytt valsystem från 1996 har stärkt småpartierna.

Relaterade inlägg: