Var är anatomi?

Var är anatomi?

Var är anatomi?

anatomiʹ (nylatin anatomiʹa, grekiska anatomēʹ 'sönderskärande', 'sönderdelande'), vetenskap som studerar människokroppens, djurens och växternas byggnad. Beträffande anatomisk information om människan, se skelett och brösthåla samt artiklar om enskilda kroppsdelar, organ och organsystem (t.

Vad gör en Anatom?

Anatomi kan studeras dels kroppsdel för kroppsdel, med fokus på att namnge alla delar. Detta kallas deskriptiv anatomi. Systematisk anatomi koncentrerar sig på olika organsystem med tämligen sammanhållna funktioner, såsom nervsystemet med hjärna och blodkärl och andningsapparaten med lungor och luftvägar.

Vilken Vetenskap studerar människokroppen?

Medicinsk vetenskap omfattar flera ämnen som sammantaget syftar till att ge kunskap om människokroppens byggnad och funktion vid hälsa och sjukdom. I ämnesområdet ingår även preventiv medicin, vilket innebär förebyggande hälsovård och folkhälsoarbete.

Vad menas med anatomi och fysiologi?

Ämnet anatomi och fysiologi grundar sig huvudsakligen på de medicinska kunskapsområdena anatomi, fysiologi, mikrobiologi och farmakologi. Ämnet behandlar människokroppens uppbyggnad och funktion, vanliga mikroorganismer och deras spridningsvägar samt läkemedel.

Vad kallas läran om kroppens funktion?

Läran om dessa funktioner är fysiologi. På motsvarande sätt kräver förståelsen av kroppens normal funktion en insikt i uppbyggnaden av kroppens olika organ. Struktur och funktion hänger intimt samman och påverkar varandra. Förståelse av fysiologi kräver alltså insikt i anatomi, histologi och cellbiologi.

Hur fungerar Känselceller?

Huden, som är vårt största organ, omsluter oss och skyddar oss från omgivningen. Denna mjuka, men tåliga yta är fylld av känselceller som reagerar på olika former av tryck. Ett av våra mest känsliga områden på kroppen är fingertopparna, där en enskild fingerblomma kan innehålla över tio tusen känselceller.

Relaterade inlägg: