Är det kul att jobba som elektriker?

Är det kul att jobba som elektriker?

Är det kul att jobba som elektriker?

En av de mest uppenbara och omtalade nackdelarna med att bli elektriker är att det finns vissa risker i arbetet. Många gånger är man tvungen att förlita sig på en kollega och dennes tidigare utföra arbetsmoment, för att kunna göra sitt eget jobb utan risker.

Är elektriker ett bra jobb?

Elbranschen skriker efter utbildad arbetskraft och enligt Arbetsförmedlingens jobbprognoser är dina jobbmöjligheter som elektriker mycket lovande både nu och ett bra tag framöver. Därför kan du vara säker på att dina chanser att hitta jobb förbättras rejält med en elutbildning.

Vilka betyg måste man ha för att bli elektriker?

Vid utbildning till elektriker på gymnasiet är det grundläggande kravet att du får betyg i 2 500 poäng varav minst 2 250 poäng ska vara betyget E eller högre. Notera att för att kunna nå ett ECY-certifikat ska du läsa inriktningskurserna i Elteknik.

Hur ser arbetsmarknaden ut för en elektriker?

Siffror från Arbetsförmedlingen visar på en god arbetsmarknad för den som söker jobb rent allmänt. Dessutom är elektriker ett bristyrke i stora delar av landet. Men inte i åtta län. Arbetsförmedlingens yrkesprognoser täcker in 200 yrken och sträcker sig fram till nästa sommar.

Hur lång tid tar det att bli Fullbetald elektriker?

Det skulle falla på sin orimlighet att man efter sin lärlingstid blir borta 3 år och sedan är fullbetald. Hela detta upplägg bygger på att man utvecklas som montör och blir mer och mer erfaren i sitt yrke. Principen är att man skall fullgöra sina timmar under varje år för att "kliva" vidare i stegen.

Måste man ha Ecy certifikat?

ECY-certifikat eller Auktorisation Fördelarna med ECY-certifikat är flera men du kan jobba som elektriker utan att ha ett certifikat. En annan form av bevis på din kompetens är Auktorisation från Elsäkerhetsverket.

Vad krävs för att få Ecy certifikat?

Det krav ECY ställer på den person som söker certifiering som yrkesbedömare är:

  • Gedigen yrkeserfarenhet av de installationer som ingår i valideringen.
  • Minst fem års erfarenhet som lärare, handledare eller arbetsledning.
  • Kunskaper motsvarande Auktorisation lågspänning (Allmän behörighet lågspänning)
  • God samtalsledare.

Vad gör en elmontör?

Att jobba som elmontör Det handlar främst om att montera kretskort, elektroniska komponenter och kablar i elektroniska produkter samt lödning, felsökning och sluttestning.

Hur ser framtiden ut för elektriker?

Inom tio, tjugo år ska samhället ha ställt om till fossilfri energi och allt ska försörjas med el. Hur påverkar det elektrikeryrket? I projektet ”Elektriker 2030” diskuterade vi våren 2021 olika utmaningar som elektriker står inför, utifrån det som händer i omvärlden.

Relaterade inlägg: