Hur börjar fibromyalgi?

Hur börjar fibromyalgi?

Hur börjar fibromyalgi?

Fibromyalgi är ett kroniskt smärtsyndrom som påverkar stora delar av kroppen. Det kännetecknas av långvarig värk i muskler och leder, generell ömhet i kroppen och ökad smärtkänslighet. Läkemedel, individanpassad fysisk träning och beteendeterapi kan lindra besvären och göra det lättare att hantera värken.

Vad triggar fibromyalgi?

Orsaken eller orsakerna till sjukdomen är till stor del fortfarande okända. Studier visar att personer med fibromyalgi har förändringar i smärtreglerande system och en ökad smärtaktivering både i det centrala och perifera nervsystemet.

Kan fibromyalgi komma plötsligt?

Hos vissa kan symtomen på fibromyalgi börja efter ett stort trauma som en mycket stressande händelse, en operation eller en svår infektion. Hos andra kommer symtomen gradvis utan någon tydlig utlösande faktor.

Vad ska man undvika när man har fibromyalgi?

En del undviker rött kött, en del gluten, en del potatisväxter. Viktigt är att se till att man får tillräckligt med spårämnen och vitaminer, speciellt viktigt är det med tillräckligt intag av vitamin D.

Är fibromyalgi nervsmärta?

Med fibromyalgi avses ett kroniskt smärtsyndrom som kännetecknas av utbredd smärta som varierar i intensitet samt en mängd andra symptom från centrala nervsystemet och till följd av ökad känslighet. Utifrån diagnostiska kriterier är ca 2–8 % av alla människor drabbade av fibromyalgi.

Relaterade inlägg: