Vilka punkter vid fibromyalgi?

Vilka punkter vid fibromyalgi?

Vilka punkter vid fibromyalgi?

Förekomst av ett visst antal triggerpunkter. Triggerpunkter är 18 väldefinierade punkter, nio på varje sida av kroppen, som gör ont när man trycker på dem. För diagnos krävs att minst 11 av dessa 18 punkter är ömma. Förbered dig gärna innan läkarbesöket genom att anteckna de besvär och symtom som du upplever.

Kan man få skov av fibromyalgi?

Utbredd smärta. Vid fibromyalgi finns smärtan på båda sidor av kroppen och både ovanför och unedanför midjan. Det är vanligt att ha smärta i nacken, axlarna och nedre delen av ryggen. Smärta i leder förekommer också. Smärtan vid fibromyalgi kan vara konstant eller komma i skov.

Vad säger Försäkringskassan om fibromyalgi?

Det finns också många exempel på att beslut om godkänd arbetsskada dragits in när personer senare fått diagnosen fibromyalgi. Det är en allmän tendens att Försäkringskassan allt oftare ifrågasätter de sjukintyg som behandlande läkare skriver. Detta har medfört att många förlorat sin ersättning.

Hur bedömer man att man har fibromyalgi?

SYMTOM

  • Utbredd djup smärta vanligast i muskler, ledsmärta kan förekomma.
  • Ömhet.
  • Ökad känslighet i huden (t ex svårt att fördra tryck från kläder)
  • Morgonstelhet.
  • Ytlig sömn med nattliga uppvaknanden.
  • Trötthet.
  • Parestesier.

Kan man vara sjukskriven om man har fibromyalgi?

Vid långvarig smärta i rörelseorganen inklusive fibromyalgi med långvarig smärta rekommenderas sjukskrivning på heltid i några månader, upp till ett år.

Kan man testa om man har fibromyalgi?

Utredning och behandling Blodprov och ibland även röntgen kan bidra till att säkerställa diagnosen och utesluta andra sjukdomar. Fibromyalgi är en svårdiagnostiserad sjukdom som kan ta lång tid att fastställa. Du som får diagnosen har haft smärtor i stora delar av kroppen i minst tre månader, ofta betydligt längre.

Relaterade inlägg: