Vad är meningokock sepsis?

Vad är meningokock sepsis?

Vad är meningokock sepsis?

Meningokockinfektion orsakar blodförgiftning och hjärnhinneinflammation. Symtom vid insjuknande kan vara feber, svår huvudvärk, kräkningar, nackstyvhet och medvetslöshet. Ibland ses små hudblödningar så kallade petechier. Sjukdomen kan ha ett mycket snabbt förlopp och dödlighet är hög.

Hur diagnostiseras infektioner i CNS centrala nervsystemet )?

Diagnostik och behandling Diagnosen ställs genom att man påvisar det specifika viruset från ryggmärgsvätskan via molekylärbiologiska metoder eller odling, alternativt via virusodling från avföringen.

Hur får man bakteriell meningit?

Bakteriell meningit - hjärnhinneinflammation orsakad av bakterier. Hjärnhinneinflammation kan orsakas av vissa bakterier, till exempel hemofilusbakterien, borrelia är en annan orsak. Alla barn erbjuds vaccin mot så kallade invasiva pneumokocker och hemofilus på BVC.

Hur utesluter man hjärnhinneinflammation?

Ryggvätskeprov visar om du har sjukdomen För att ta reda på om du har hjärnhinneinflammation eller hjärninflammation får du lämna ett ryggvätskeprov, som också kallas lumbalpunktion. Vätskan som finns i ryggmärgens och hjärnans hålrum analyseras för att se om sjukdomen beror på virus eller bakterier.

Hur yttrar sig virus på balansnerven?

Symtom. Snabbt insättande kraftig yrsel, oavsett läge, med illamående/kräkningar, som är kontinuerliga under ett par dagar för att sedan successivt avklinga – vilket kan ta någon vecka. Yrseln är av rotatorisk typ och förvärras vid rörelser.

Relaterade inlägg: