Vem styr i Region Västra Götaland?

Vem styr i Region Västra Götaland?

Vem styr i Region Västra Götaland?

Västra Götalandsregionen styrs genom politiska beslut. Det är regionfullmäktige som beslutar om övergripande mål och prioriteringar. Regionfullmäktige har 149 ledamöter som väljs av medborgarna i Västra Götaland vid de allmänna valen.

Vilka partier styr sjukvården i Göteborg?

Partier och mandat
PartiMandat
Vänsterpartiet (V)11
Sverigedemokraterna (SD)7
Liberalerna (L)6
Miljöpartiet de gröna (MP)6

Vem styr sjukvården i Västra Götaland?

Hälso- och sjukvården styrs av förtroendevalda politiker. I Västra Götalandsregionen tillämpas beställar- och utförarmodellen. Det innebär att de politiska uppdragen som ägare, beställare och utförare av hälso- och sjukvård har separerats och renodlats.

Hur är Västra Götalandsregionen uppbyggd?

Koncernkontoret arbetar för regionstyrelsen och dess två utskott och sex beredningar, hälso- och sjukvårdsstyrelsen och dess två beredningar, fem hälso- och sjukvårdsnämnder, regionutvecklingsnämnden, miljönämnden, kollektivtrafiknämnden, kulturnämnden. Koncernkontoret ger även tjänstemannastöd till regionfullmäktige.

Vilka styr i regionerna?

Politiska partier som utgör styrande parti/koalition i respektive regionfullmäktige och kommunfullmäktige. Den 1 januari 2020 avskaffades de tidigare beteckningarna landsting och landstingsfullmäktige och ersattes med region respektive regionfullmäktige. Detta är en alfabetisk lista ordnad länsvis.

Vem styr en region?

Regionerna styrs genom direktvalda politiska församlingar, så kallade regionfullmäktige. Dessutom finns det politiska uppdrag inom regionstyrelser, i olika nämnder och utskott. Det finns knappt 4 600 förtroendevalda i landets 21 regioner.

Vilka är Demokraterna i Göteborg?

Demokraterna (D) är ett politiskt parti bildat i Göteborg. Partiledare och kommunalråd är Martin Wannholt. Partiet motsätter sig bygget av Västlänken. Andra hjärtefrågor för partiet är bekämpandet av korruption, kriminalitet och segregation.

Vilka partier styr vården?

Moderata samlingspartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet bildar tillsammans en majoritet under mandatperioden . Lista över styrande regionråd: Irene Svenonius (M), finansregionråd. Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd.

Hur är sjukvården organiserad i Västra Götaland?

Västra Götalandsregionen bedriver hälso- och sjukvård i verksamheterna Vårdval Vårdcentral, Vårdval Rehab, sjukhus, habilitering och hälsa och tandvård. Avtal tecknas alltid mellan parterna samtidigt som det finns en ledningsstruktur för att diskutera samverkan.

Hur styrs Västra Götaland?

En Grönblå samverkan med Moderaterna, Miljöpartiet, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna styr Västra Götalandsregionen. Partierna har tillsammans mandaten i fullmäktige. Oppositionen utgörs av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna och Demokraterna.

Vem styr regionen i Stockholm?

Kristdemokraterna styr Region Stockholm tillsammans med Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet sedan 2018. Region Stockholms fullmäktige är Sveriges näst största folkvalda församling med 149 ledamöter.

Vilket ord inom Statsrätten beskriver en regional självstyre inom en stat?

En svag form av samordning går i statsvetenskapen under beteckningen statsförbund, eller konfederation.

Vad gör en regionstyrelse?

Regionstyrelsens uppgift är bland annat att förbereda ärenden till regionfullmäktige och verkställa regionfullmäktiges beslut. Arbetet leds som regel av ett arvoderat regionråd. Regionstyrelsen kan ha ett eller flera utskott.

Hur styrs Regionerna politiskt?

Regionerna styrs genom direktvalda politiska församlingar, så kallade regionfullmäktige. Dessutom finns det politiska uppdrag inom regionstyrelser, i olika nämnder och utskott. Det finns knappt 4 600 förtroendevalda i landets 21 regioner.

Relaterade inlägg: