När behöver man Livsmedelstillstånd?

När behöver man Livsmedelstillstånd?

När behöver man Livsmedelstillstånd?

Mat som lagas av en privatperson och konsumeras i en privat krets, till exempel klassfest, bröllopsmiddag, begravningskaffe. En bilverkstad som ställer fram en kaffetermos och en kakburk till sina kunder. En blomsteraffär som har en frysbox med glasspinnar för försäljning.

Får man sälja mat som privatperson?

Som privatperson eller hobbyföretagare kan du vid några enstaka gånger per år och i mindre omfattning sälja egenproducerade primärprodukter som ägg, frukt, grönsaker, svamp, bär och vilt. Dina produkter måste förstås alltid vara säkra för konsumenten och eventuell märkning och information får inte vilseleda.

Får man sälja tårtor privat?

Hej, tack för din fråga. Det är tillåtet att bedriva livsmedelsverksamhet i hemmet. De hygienregler som alla som arbetar med livsmedel måste följa gäller även när man tillagar mat hemma för försäljning.

Hur startar man ett livsmedelsföretag?

När du vill starta ett livsmedelsföretag, till exempel ett kafé, en livsmedelsbutik eller en pizzeria, måste du anmäla det till miljö- och hälsoskyddsförvaltningen. Du får starta din verksamhet 14 dagar efter att vi har fått din anmälan. Vi kommer på ett första besök när du kommit igång.

Får man sälja kall öl?

Därför säljs inte kall öl på Systembolaget Att temperaturen har en stor påverkan på ölets kvalitet är det många som är överens om. Öl är rikt på humle och mår framför allt bra av att stå svalt eller kallt för att behålla smakerna en längre tid.

Måste man ha tillstånd för att sälja saker?

Registrera handel med begagnade varor. Du som vill köpa och sälja vissa begagnade varor måste registrera handeln hos polisen innan du startar din verksamhet. Det gäller även för auktionsförsäljning och om du tar emot begagnade varor för omarbetning.

Får man sälja hembakat?

Det finns ingenting i lagstiftningen som förbjuder försäljning av hembakta bullar. Däremot är det alltid den som säljer mat som ansvarar för att maten är säker. Lagstiftningen sätter säkerheten för konsumenterna i fokus.

Måste man ha tillstånd för att sälja?

Det krävs inget tillstånd för att sälja eller servera folköl, men man måste anmäla hanteringen till kommunen i förväg och det ställs krav på lokalerna.

Vad krävs för att sälja korv?

För att sälja korv krävs ett tillstånd från gatu- och fastighetskontoret. Detta tillstånd kostar i dag 11.100 kronor per kvadratmeter.

Hur man startar en butik?

Vill du starta en butik? Så gör du!

  1. Finns det ett behov av butiken? Börja med att fundera på om butiken uppfyller ett behov? ...
  2. Hitta rätt läge. Välj inte det första bästa läget för din butik, välj en plats med omsorg. ...
  3. Inred rätt. ...
  4. Ta reda på om tillstånd behövs. ...
  5. Ta betalt.
  6. Missa inte marknadsföringen.

Får man sälja kall folköl?

8 § alkohollagen (). Folköl framställs genom jäsning med torkat eller rostat malt. Alkoholhalten överstiger 2,25 men inte 3,5 volymprocent alkohol. Det krävs inget tillstånd för att sälja eller servera folköl, men man måste anmäla hanteringen till kommunen i förväg och det ställs krav på lokalerna.

Vad är den högsta tillåtna alkoholhalten på starköl?

Starköl är i Sverige öl med alkoholhalt över 3,5 volymprocent, vilket inom detaljhandeln endast får säljas på Systembolaget. Sedan ingår även det tidigare mellanölet i klassen, varför starköl före var öl med alkoholhalt över 4,5 volymprocent..

Relaterade inlägg: