Vad är skillnaden mellan CV och meritförteckning?

Vad är skillnaden mellan CV och meritförteckning?

Vad är skillnaden mellan CV och meritförteckning?

Skillnaden är att du i en meritförteckning enbart listar dina personuppgifter, utbildning, arbeten m.m. medan du i ett CV mer utförligt beskriver de punkter du tar upp. Ett CV är alltså mer heltäckande än en meritförteckning. CV står för Curriculum Vitae som ordagrant betyder levnadsschema.

Kan man skriva CV i Word?

Om du behöver hjälp med att skapa ett CV eller standardbrev kan du börja med en av de många professionellt utformade mallar till CV och standardbrev som finns i Word. Gå till Arkiv > Nytt. Skriv "CV", "meritförteckning" eller "följebrev" i sökrutan.

Vad ska en meritförteckning innehålla?

Medan ett CV kan innehålla mera målande beskrivningar, om såväl utbildning, erfarenhet, fritidsintressen och annat som kan vara av intresse, så ska en meritförteckning vara saklig och främst fokusera på professionella meriter. Den ska även vara mer komprimerad och standardiserad i sin form än i ett CV.

Hur ser ut en meritförteckning?

Enkelt förklarat så är en meritförteckning en förkortad och avskalad variant av ditt CV. Tänk dig lite som en innehållsförteckning av ditt yrkesverksamma liv, men utan förklarande texter och beskrivningar.

Hur skriver man CV utan Word?

Därför rekommenderar vi att du använder dig av en CV-mall. Då slipper du göra ett nytt CV varje gång du ska söka ett jobb och du spar därmed värdefull tid. En CV-mall kan innehålla en förbestämd layout med färger, typsnitt och upplägg som du själv kan gå in och ändra och lägga in dina uppgifter i.

Vart kan jag skriva mitt CV?

Cv-mall att ladda ner Det finns många fler gratis cv-mallar att ladda ner om du söker på nätet. Du kan också enkelt skapa ett cv med uppgifterna i din profil.

Får CV vara två sidor?

Ett CV bör vara två sidor långt. Om du inte ryms på två sidor är ditt jobb att välja ut vad som är av störst betydelse, du behöver inte berätta allt. Har du istället svårt att fylla sidorna kan du använda fler radbrytningar och mer luft mellan styckena. Självklart kan du låta en del av en sida vara tom.

Hur långt bak ska ett CV vara?

Det finns egentligen inget entydigt svar på denna fråga men det finns vissa riktlinjer. Utgå från att en CV-längd på två sidor är en bra längd, men att även en eller tre sidor kan vara helt rimligt i vissa fall. Det sistnämnda om du har en längre karriär bakom dig med mer arbetslivserfarenhet.

Vad skriver man om sig själv i ett CV?

Rubriker som är bra att använda:

  1. Personuppgifter (Ha helst med foto också.)
  2. Målsättning.
  3. Personlig profil: Intressen, familj, fritid, personliga egenskaper.
  4. Arbetslivserfarenhet.
  5. Utbildningar.
  6. Kurser.
  7. Språkkunskaper.
  8. Övrig information: Datakunskaper, utmärkelser, föreningsliv och ideellt arbete.

Relaterade inlägg: