Hur kan man detektera joniserande strålning?

Hur kan man detektera joniserande strålning?

Hur kan man detektera joniserande strålning?

Strålningsmätare och dosimetrar för alpha-, beta-, gamma- och röntgenstrålning (a ß y x) När man skall mäta strålning eller radioaktivitet använder man en detektor eller en dosimeter. Detektor används för att söka av områden eller varna för strålning. Dosimeter används för att logga och varna för personlig exponering.

Vad gör strålningen så energirik?

Joniserande strålning är så energirik att den kan rycka loss elektroner från de atomer som den träffar och förvandla dem till positivt laddade joner, jonisering. Exempel på joniserande strålning är röntgenstrålning och strålning från radioaktiva ämnen som uran i kärnkraftverk.

Vad är skillnaden mellan alfa och beta strålning?

Gammastrålning har längre räckvidd och större genomträng- ningsförmåga än alfa- och beta- strålning. Den stoppas av flera meter vatten, decimetertjock betong eller av bly.

Är fotoner gammastrålning?

Gammastrålning däremot är elektromagnetisk strålning med extrem hög frekvens, och den kan också beskrivas som fotoner.

Vad är det som gör att ett ämne är radioaktivt?

Atomkärnor som faller sönder av sig själva, kallas radioaktiva. Strålningen kallas joniserande strålning. Atomer med lika många protoner, men olika många neutroner, kallas för isotoper. Det är vanligt att vissa isotoper av ett ämne är radioaktiva.

Vad avger elektromagnetisk strålning?

elektromagnetisk strålning, strålningsfenomen i vilket energi överförs som en vågrörelse av elektriska och magnetiska fält (elektromagnetiska vågor). Strålningens växelverkan med materia sker genom utbyte av kvanta, fotoner. Ljus är ett exempel på elektromagnetisk strålning.

Vad händer vid ett Alfasönderfall?

Vid ett alfasönderfall bevaras det totala proton- respektive neutronantalet. Eftersom alfapartikeln består av två protoner och två neutroner, innebär det att den radioaktiva kärnan minskar med fyra i masstal och två i atomnummer. Restprodukterna är således två helt nya grundämnen, skilda från det ursprungliga.

Vad är alfa beta och gamma strålning?

Det sker vid både alfa- och betasönderfall. Vill man ange ett radioaktivt ämnes mängd använder man begreppet aktivitet, som mäts i enheten becquerel (Bq). En Bq är ett sönderfall per sekund. Gammastrålning har längre räckvidd och större genomträng- ningsförmåga än alfa- och beta- strålning.

Vilken är skillnaden mellan ett ämnes olika isotoper?

De flesta grundämnen består av flera olika isotoper, det vill säga varianter av samma grundämne med lika många protoner men olika många neutroner i atomkärnan, och därmed olika masstal.

Relaterade inlägg: