Var finns joniserande strålning?

Var finns joniserande strålning?

Var finns joniserande strålning?

Joniserande strålning är strålning med hög energi som har förmågan att slita loss elektroner från atomkärnor och därmed bilda joner. Joniserande strålning finns överallt omkring oss i form av den så kallade bakgrundsstrålningen. Bakgrundsstrålningen kommer från den egna kroppen, marken och rymden.

Hur mäter man röntgen?

Strålningsmätare och dosimetrar för alpha-, beta-, gamma- och röntgenstrålning (a ß y x) När man skall mäta strålning eller radioaktivitet använder man en detektor eller en dosimeter. Detektor används för att söka av områden eller varna för strålning. Dosimeter används för att logga och varna för personlig exponering.

Hur påverkas vi av elektromagnetisk strålning?

Exempel på sådan strålning är röntgen och strålning från radioaktiva ämnen som används inom exempelvis kärnkraft. Även UV-strålning, som ligger i gränslandet mellan icke-joniserande strålning och joniserande strålning, har förmågan att direkt skada kroppens celler. Elektromagnetiska fält har däremot inte denna förmåga.

Vilken strålning penetrerar djupast?

Gammastrålning är den mest genomträngande formen av strålar som förekommer i samband med radioaktivitet. Gammastrålning finns i den kosmiska strålningen. Den kan stoppas med hjälp av en betongvägg eller bly.

Vilken typ av strålning är mest energirik?

Elektromagnetisk strålning med hög energi är joniserande strålning. Gammastrålningen har högst frekvens, kortast våglängd, och mest energi. Röntgenstrålningen har lite längre våglängd, och mindre energi, och det går att skapa, utan radioaktiva ämnen.

Relaterade inlägg: