Hur fungerar ett röntgenrör?

Hur fungerar ett röntgenrör?

Hur fungerar ett röntgenrör?

Ett röntgenrör innehåller två elektroder; katod och anod. Från katoden, som är upphettad med en glödtråd (i princip som en glödlampa), utskickas elektroner när högspänning läggs mellan anoden och katoden. Den pålagda accelerationsspänningen anges i kV och för elektronerna rörelseenergi keV.

Vad har röntgenstrålning för speciella egenskaper?

Röntgenstrålning har en mycket användbar egenskap — den tar sig delvis igenom den materia som den träffar. Inom sjukvården använder man den egenskapen för att se inuti människokroppen. Strålningen skickas från röntgenröret mot kroppen.

Vad gjorde man innan röntgen?

Men Röntgen blev nyfiken och undrade ifall det gick att skapa andra sorts strålar med liknande metoder. Han gjorde ett experiment där han täckte glasröret med svart kartong och ställde en pappskiva täckt med ett lysämne bredvid. När den elektriska strömmen ledde till en urladdning i glasröret glimmade pappskivan till.

Vad kan röntgenstrålning användas till?

Upptäckten av röntgenstrålarna år 1895 var troligtvis en av de största upptäckterna i sjukvårdens historia och har haft oerhörd betydelse i sjukvården såväl för diagnostik som för behandling.

Vad dog Wilhelm Röntgen av?

Han accepterade en utnämning vid Columbia University i New York och hade till och med köpt biljetter för resan men när första världskriget bröt ut 1914 ändrade han dessa planer och blev sedan kvar i München under resten av sin karriär. Röntgen avled 1923 av magcancer.

Relaterade inlägg: