Vad är dåliga fetter?

Vad är dåliga fetter?

Vad är dåliga fetter?

De flesta skulle behöva minska på det mättade och öka på det fleromättade och enkelomättade fettet. De fetter vi bör äta mer av finns till exempel i fisk, rapsolja, olivolja och nötter. Det finns också en typ av fett som kallas transfett.

I vilken mat finns det fett?

En del av fettet i maten kommer från olja, smör och margarin, men vi får också mycket fett från mejeriprodukter, kött, chark, fisk och andra livsmedel, som till exempel bakverk, pizza, paj och piroger. Alla dessa livsmedel innehåller en blandning av mättat och omättat fett.

Hur många essentiella fettsyror?

Essentiella fettsyror är fettsyror som människan måste få genom kosten på samma sätt som vitaminer, eftersom kroppen inte själv kan tillverka dessa byggstenar. Det finns 2 essentiella fettsyror, alfalinolensyra och linolsyra.

Hur bildas den enkla sockerarten glukos?

Glukos är en av de viktigaste kolhydraterna och används som energikälla av djur och växter. Glukos är också en byggsten i polysackariderna stärkelse, cellulosa och glykogen. Beteckningen druvsocker kommer av att den förekommer i vindruvor, där den dock inte är den enda sockerarten. Druvsocker skapas genom fotosyntes.

Vad behöver vi fett till?

Fett ger kroppen energi i koncentrerad form och lagras i fettväven som energireserv. Fettväven är dessutom värmeisolerande och ger skydd åt inre organ. Fett behövs för att kroppen ska kunna bygga och reparera celler och tillverka hormoner och hormonliknande ämnen.

Vad är hårt fett?

Mättade, enkelomättade och fleromättade fettsyror Smör och kokosfett innehåller en stor andel mättat fett och är därför hårt i kylen. Rapsolja och andra oljor med mycket fleromättade fetter har flytande konsistens i kylen. Olivolja innehåller mycket enkelomättat fett och har halvfast konsistens i kylen.

Relaterade inlägg: