Vad är det för skillnad på en lag och en grundlag?

Vad är det för skillnad på en lag och en grundlag?

Vad är det för skillnad på en lag och en grundlag?

Grundlagarna är speciella lagar som innehåller reglerna för hur Sverige ska styras. Grundlagarna ska skydda vår demokrati och är därför svårare att ändra än andra lagar. Sverige har fyra grundlagar: regeringsformen, successionsordningen, tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen.

Hur stiftas en lag?

Riksdagen stiftar nya lagar eller ändrar gamla utifrån en proposition från regeringen eller en lagmotion från en riksdagsledamot. Dessutom är riksdagen skyldig att behandla ett lagstiftningsinitiativ från allmänheten (medborgarinitiativ) om minst 50 000 medborgare har undertecknat initiativet.

Varför är det viktigt att ha lagar?

Lagar och regler är viktigt för att hålla samhället i säkerhet, eftersom att lagar kan göra ett samhälle fredligt. Utan lagar och regler så kan ett samhälle hamna i oro eller krig. Utan lagar och regler i samhället så skulle nästan hälften eller mer av trafikanterna dö i trafikolyckor.

Vad är ett lagstöd?

Legalitetsprincipen har sedan 1994 uttryckligt lagstöd genom 1 kap. 1 § brottsbalken. Legalitetsprincipen kan även uttryckas genom de latinska uttrycken nullum crimen sine lege (Inget brott utan lag) samt nulla poena sine lege (inget straff utan lag).

Hur stiftas en lag i EU?

Lagstiftningen inom EU har en tydlig rollfördelning. EU-kommissionen lägger fram lagförslag som behandlas av både Europaparlamentet och ministerrådet. Lagförslagen hanteras även på hemmaplan i EU-länderna. Europaparlamentet bearbetar och fattar beslut om lagförslag från EU-kommissionen.

Vad menas med att stifta lagar?

Betydelse: Grunda något, som har mer än vanlig vigt och är bestämdt för längre varaktighet.

Vad skulle hända utan lagar?

Ett samhälle utan regler och lagar skulle vara både farligt och otrevligt att leva i. Vardagliga saker som att gå till skolan eller att vara ute i trafiken skulle kunna vara förenat med livsfara om det inte fanns regler och lagar att förhålla sig till.

Vad finns det för oskrivna regler?

En regel som alla känner till (och följer) men som inte är uttalad brukar man kalla en oskriven regel. I Sverige är det till exempel en oskriven regel att man alltid kommer i tid och alltid tar av sig skorna när man kommer hem till någon. På en arbetsplats finns det så klart regler – vilka ska göra vad och till när.

Hur läser man lagtext?

I lagtext används ett standardiserat sätt att hänvisa till ett lagrum. Man hänvisar till en viss paragraf med paragrafnumret följt av "§", till ett visst kapitel med kapitelnumret följt av "kap.", och till ett visst stycke med "första stycket", "andra stycket" osv.

Relaterade inlägg: