Varför intramuskulär injektion?

Varför intramuskulär injektion?

Varför intramuskulär injektion?

Intramuskulära injektioner En intramuskulär injektion innebär att läkemedlet sprutas in i en muskel. Därifrån tas det verksamma ämnet upp i blodet. Sedan sprids det i kroppen till det ställe det ska verka. Kortison och många vacciner är exempel på läkemedel som du kan få intramuskulärt.

När den du vårdar får ett nytt läkemedel är det viktigt att observera eventuella förändringar till exempel yrsel och förvirring?

Hjärnan och nervsystemet blir känsligare Därmed ökar sannolikheten för att biverkningar som trötthet, yrsel, förvirring och ostadighet med risk för att ramla. Exempel på sådana läkemedel är olika läkemedel mot psykiska besvär, sömnmedel och smärtstillande läkemedel.

Hur kontrollerar du att kanylen inte hamnar i ett blodkärl?

Kontrollera att kanylens öga inte hamnat i ett blodkärl genom att aspirera-vrida kanylen och aspirera igen. Om kanylen hamnat i ett blodkärl, dra ut sprutan och byt kanyl. Aspirera igen innan injektionen ges.

Vad händer om man tar läkemedel vid fel tid?

Ofta blir resultatet att läkemedel dröjer kvar längre i kroppen. Detta kan i sin tur medföra att de får en förlängd verkan och att halter byggs upp till skadligt höga nivåer.

Vad händer om man träffar en artär?

Om man injicerar i en artär transporteras bindemedlen från substansen eller en trombos neråt och blockerar de små blodkärlen. En arteriell trombos leder alltid till en svår, krävande operation. Tecken på trombos är t ex: fingrar/tår blir svarta, vätskande sår, blåsor, smärta, svullnad.

Relaterade inlägg: