Vad är Konditionsvärde?

Vad är Konditionsvärde?

Vad är Konditionsvärde?

Konditionsvärdet indikerar hur mycket syre kroppen kan ta upp, transportera runt och förbruka i förhållande till ens vikt. Skälet till att syreupptagningsförmågan är viktigt i förhållande till ens kondition är att ju mer syre kroppen kan ta upp, desto mer energi kan den producera.

Vilka faktorer påverkar den maximala syreupptagningen?

Om man är fysiskt aktiv, kan man så klart bibehålla syreupptagningsförmågan på en mer stabil och högre nivå jämfört med inaktiva individer. Hur mycket syreupptagningsförmåga ökar under unga år och till vilken nivå beror dels på våra gener men även träning kan påverka det till en stor del.

Vad är ett Testvärde och vad visar det?

I de flesta konditionstest får du även ett testvärde och testvärdet får du fram genom att dela det maximala syreupptaget med kroppsvikten. Testvärdet ger ett värde på kapaciteten i förhållande till kroppsvikten vilket är för det mest är intressantare än det maximala syreupptaget.

Hur mäter man maximal syreupptagningsförmåga?

Mätning av maximal syreupptagning Testet tar cirka 8-12 minuter och görs normalt på löpband eller ergometercykel. Vid löpning ökar belastningen successivt från joggning till hård löpning tills du inte orkar mer.

Vad bidrar till en hög syreupptagningsförmåga?

Syreupptagningsförmågan förbättras mest genom högintensiv träning, det spelar då mindre roll om träningen bedrivs som löpning, skidåkning, cykel eller annan pulshöjande aktivitet.

Vad påverkar syremättnad i blodet?

Det finns även sjukdomar som påverkar mätvärdet, exempelvis dålig cirkulation vid mätpunkten. Kolmonoxid binder bättre än syre till hemoglobinet och bildar karboxihemoglobin. Om det förekommer visar mätaren för hög syremättnad eftersom den inte kan skilja mellan de molekyler som har bundit till hemoglobinet.

Vad ska man ha för VO2max?

För en normalrörlig kvinna på 30-40 år vanligt värde mellan 30-35 ml/kg och motsvarande för en man 40-45 ml/kg. För elitidrottare inom konditionsidrotter såsom löpning, cykling och skidåkning är det inte ovanligt att ligga på 80-85 ml/kg, medan lagidrottare oftare ligger runt 50-60 ml/kg.

Vad är en högintensiv träning?

Högintensiv träning innebär att du tränar på över ca 75-85% av din maximala syreupptagning. Träningen görs oftast under kortare intervaller. Den högintensiva intervallträningen har sedan länge visat sig vara effektiv vid klassiska konditionssporter som till exempel cykling, löpning och simning.

Vad är ett maxtest?

VO2-maxtest. Detta är ett av de mest klassiska konditionstesten som finns. Vi mäter ditt maximala syreupptag på vetenskapligt vis. Du kan genomföra testet på cykel, löpband eller roddmaskin.

Hur mäter man VO2?

VO2max (aerob effekt) Testet tar ca 8-12 min och görs normalt på löpband eller cykel. Under dessa minuter ökar belastningen successivt från lätt jogging till mycket hård löpning. Testet ger dig ett testvärde som är ett kvitto på hur vältränad du är jämfört med genomsnittet i Sverige.

Hur mäter man syreupptagningen?

Det låter kanske avancerat att mäta syreupptagningen i blodet. Men med rätt hjälpmedel klarar du det alldeles själv. Det du behöver är en mätare – en pulsoximeter. Du mäter enkelt genom att fästa en klämma på ditt finger.

Hur tränar man syreupptagningen?

Syreupptagningsförmågan förbättras mest genom högintensiv träning, det spelar då mindre roll om träningen bedrivs som löpning, skidåkning, cykel eller annan pulshöjande aktivitet.

Vad innebär syrgasmättnad?

Oxygen - O2 - syrgas Oxygen, eller syre, är en förutsättning för livet. En ung frisk individ har cirka 97 % oxygensaturation (syremättnad) i blodet men värdet sjunker med åldern. Värden under 90 % har på sikt en skadlig inverkan på kroppen och värden under 70 % är potentiellt livshotande.

Relaterade inlägg: