Vad menas med kundfordringar?

Vad menas med kundfordringar?

Vad menas med kundfordringar?

Med kundfordringar menas en säljares tillgodohavande hos en köpare, som oftast uppstår när säljaren utfärdar en faktura. Fordran upphör sedan när köparen betalar fakturan. I redovisningen betraktas kundfordringar som omsättningstillgångar och redovisas i bokslutet under rubriken Fordringar.

Är en kundfordran en intäkt?

Kundfordringar. En kundfordran innebär att någon ska betala dig när du har levererat en vara eller utfört ett arbete. Alla fordringar räknas som en intäkt i din verksamhet, även om du inte har fått betalt. Du ska ta upp alla fordringar du har vid inkomstårets slut till beskattning.

Vad är leverantörsskulder och kundfordringar?

Du som säljare har alltså ett tillgodohavande hos en köpare och det kallas en kundfordran. En leverantörsskuld är samma sak fast tvärtom. Det låter kanske komplicerat, men det är ganska enkelt. Om du köpt in en tjänst eller en produkt och inte ännu betalat fakturan är det en leverantörsskuld.

Var bokförs kundfordringar?

Kundfordringar bokförs normalt vid utställandet på konto 1510 Kundfordringar. Enligt 5 kap. 2 § BFL får företag, vars årliga nettoomsättning normalt uppgår till högst 3 mkr, tillämpa kontantmetoden, dvs. att vänta med att bokföra affärshändelser till dess betalning sker.

Är kundfordringar debet eller kredit?

Kundfordringar som anses osäkra och därmed kräver speciell bevakning ska särredovisas så att det osäkra fordringsbeloppet omförs från konto 15* (Kundfordringar) i kredit till konto 1518 (Osäkra kundfordringar) i debet.

Vad är en Kundfaktura?

En kundfaktura är en faktura som ett företag skickar till sin kund. Detta ska inte förväxlas med en leverantörsfaktura, som är en faktura som en organisation har fått från en av sina leverantörer.

Är ett lån en intäkt?

En återbetalning av ett lån bokförs enbart i balansräkningen medan en bortskrivning av en låneskuld skall bokföras i balansräkningen och som en intäkt i resultaträkningen.

Hur redovisas kundfordran?

I baskontoplanen bokförs kundfordringar i kontogrupp 15. En kundfordran skall enligt IFRS redovisas i balansräkningen när det är sannolikt att framtida ekonomiska fördelarna kommer att tillfalla redovisningsenheten om kundfordran har ett nominellt värde som kan mätas på ett tillförlitligt sätt.

När blir det en leverantörsskuld?

När ett företag köper varor eller tjänster på faktura, uppstår en leverantörsskuld. Skuldens belopp är alltså det belopp som fakturan avser. Det kan till exempel handla om att ett företag köper in kontorsmaterial så som pappersblock och pennor på faktura från en kontorsmaterialleverantör.

Hur bokas en leverantörsskuld?

Man brukar bokföra leverantörsskulder i kontogrupp 24. En leverantörsskuld skall enligt IFRS redovisas i balansräkningen när det är sannolikt att ett utflöde av resurser som innefattar ekonomiska fördelar kommer att uppstå om leverantörsskuldens monetära värde kan mätas på ett tillförlitligt sätt.

Hur bokför kundfordran?

I baskontoplanen bokförs kundfordringar i kontogrupp 15. En kundfordran skall enligt IFRS redovisas i balansräkningen när det är sannolikt att framtida ekonomiska fördelarna kommer att tillfalla redovisningsenheten om kundfordran har ett nominellt värde som kan mätas på ett tillförlitligt sätt.

Hur bokför jag en Kundfaktura?

Kunden betalar fakturan På din bokföringsorder anger du vilken faktura (fakturanummer) du fått betalt för, belopp och hur du har fått betalt. Som underlag för inbetalningen har du kontoutdraget från banken eller plusgirot. Kunden betalar en faktura [1510]till ditt plusgiro [1920].

Vad är en Kontogrupp?

I en kontoplan delas kontona in i olika grupper så att konton som hör ihop bildar en grupp. De två första siffrorna i ett kontonummer visar kontogruppen.

Vilken Kontogrupp tillhör varuinköp?

Inköp av varor, material och produkter för tillverkning och försäljning redovisas i kontoklass 4 om försäljningen av dessa varor utgör företagets huvudsakliga verksamhet, varuförsäljning.

Vad ska vara med på en faktura?

Fakturan ska innehålla:

  • Datum då fakturan är utställd.
  • Fakturanummer.
  • Säljarens och köparens adress.
  • Säljarens momsregistreringsnummer.
  • Köparens momsregistreringsnummer i vissa fall (t ex vid EU-handel)
  • Transaktionens art och omfattning.

Relaterade inlägg: