Vad är gasutbyte i lungorna?

Vad är gasutbyte i lungorna?

Vad är gasutbyte i lungorna?

I lungan sker gasutbytet där blodet får syre och samtidigt gör sig av med koldioxid som vädras ut med utandningsluften [1-3].

Varför har barn högre andningsfrekvens än vuxna?

Barn har en högre ämnesomsättning, vilket ger ett ökat krav på syrgas.

I vilken vecka kan ett foster överleva?

Ju tidigare barnet sedan föds desto sämre är chanserna att överleva, men hela 82 procent överlever i vecka 25, 67 procent i vecka 24 och drygt 50 procent av de som föds i vecka 23 klarar sig.

När är det vanligast att föda?

De flesta barn föds efter 39 eller 40 fullgångna graviditetsveckor. Drygt 5 procent av barnen föds för tidigt (prematura), före 37 fullgångna graviditetsveckor. Av dem är det drygt 900 barn som föds före graviditetsvecka 32.

Vad menas med andningsfrekvens?

En normal andningsfrekvens är ungefär mellan 12-20 andetag/minut. Räkna helst andningen under en hel minut. Om patientens tillstånd är kritiskt eller om patienten har en jämn och regelbunden andning kan det vara motiverat att räkna i 30 sekunder och multiplicera med 2.

Hur sker utbytet av syre mellan luft och blod?

Syre transporteras till kroppens vävnader Vid en inandning går syret i luften in i kroppen genom luftvägarna, till lungorna och ända ut till lungblåsorna. Syret passerar sedan ut från lungblåsorna och in i kapillärerna. Sedan transporteras syret i de blodkärl som kallas lungvenerna till hjärtat och vidare ut i kroppen.

Hur går Gasutbytet till?

Det är här gasutbytet sker. Syrgasen i luften som du andats in, tar sig genom alveolernas väggar, ut i blodet, som tar det med sig, till kroppens celler. Samtidigt, lämnar blodet av koldioxid som tar sig in i alveolen och som sen ventileras ut med utandningen.

Relaterade inlägg: