Vad händer om bukspottkörteln slutar fungera?

Vad händer om bukspottkörteln slutar fungera?

Vad händer om bukspottkörteln slutar fungera?

Efter några månader kan diarrén vara grå och vara svår att spola ner i toaletten. Du får högt blodsockervärde. Det kan utvecklas till diabetes efter några år. Du får gulaktig hud och gulaktiga ögonvitor, så kallad gulsot.

Vad är cancer i bukspottkörteln?

Cancer i bukspottkörteln innebär att en cancertumör har bildats i bukspottkörteln, som också kallas pankreas. Bukspottkörtelcancer kan sprida sig till exempelvis lymfkörtlar, levern, bukhinnan eller lungorna. Det är vanligt att sjukdomen sprider sig i ett tidigt stadium, innan den har börjat ge symtom. Då går det inte att bli av med sjukdomen.

Vilka uppgifter har bukspottkörteln?

Bukspottkörteln har två viktiga uppgifter. Den ena är att tillverka enzymer och bikarbonat som behövs för matsmältningen. Den andra uppgiften är att tillverka hormonerna insulin och glukagon som är viktiga för kroppens ämnesomsättning och styr sockerhalten i blodet.

Kan man operera bort cystor i bukspottkörteln?

Det finns också en viss form av cystor i bukspottkörteln (”mucinösa cystor” och "IPMN") som kan vara förstadier till cancer. De opereras oftast inte bort direkt utan man följer dem med upprepade bildundersökningar och först om de tillväxer rekommenderas operation. Fler cancerdiagnoser i området kring magen.

Kan bukspottkörtelcancer bero på gulsot?

I början ger bukspottkörtelcancer inga symtom alls eller otydliga symtom som också kan bero på många andra sjukdomar. Gulsot. Ett vanligt tidigt symtom på bukspottkörtelcancer är gulsot. Här är några typiska tecken på gulsot: Urinen blir mörkare. Ögonvitorna och huden blir gul. Det kan börja klia mycket på huden.

Relaterade inlägg: