Vad är gastroesofageal?

Vad är gastroesofageal?

Vad är gastroesofageal?

När maginnehåll stöts upp från magsäcken till matstrupen kallas det för gastroesofageal reflux. Gastroesofageal refluxsjukdom är när barnet har reflux så pass ofta så att det påverkar hur barnet mår eller att det blir skador i matstrupen.

Vad är Peptisk stenos?

Stenos (klassisk grekiska στένωσις "förträngning") är ett sjukdomstillstånd i någon kroppsdel, med förträngning av anatomisk passage eller rörformig struktur. I vissa fall är den innat (medfödd) men oftare uppkommen ur olika sjukdomstillstånd, exempelvis artärstenos vid åderförkalkning.

Hur känns bråck på magmunnen?

Sjukdomen kan bero på ett bråck som gör att magmunnen, (hiatus), inte kan sluta tätt. Då kan delar av, eller hela magsäcken, och ibland även tunn- eller tjocktarmen, pressas upp ovanför mellangärdet. De vanligaste symtomen är halsbränna och sura uppstötningar men även smärta och svårigheter att svälja kan förekomma.

Vad är tyst reflux?

Tyst reflux innebär att du har reflux utan halsbränna. Och eftersom de flesta av oss förknippar reflux med just den där svidande, brännande känslan i halsen eller bröstet, så kan det vara svårt att se sambandet mellan sina harklingar och refluxproblem om man inte samtidigt lider av halsbränna eller sura uppstötningar.

Vad är Peptisk Striktur?

Peptisk striktur i esofagus var en vanlig komplikation till GERD innan effektiv syrahämmande behandling blev tillgänglig. Numera är detta en relativt ovanlig komplikation. Behandlingen är endoskopisk dilatation och långtidsbehandling med högdos protonpumpshämmare.

Kan man känna diafragmabråck?

Hur känns diafragmabråck? Ofta ger ett diafragmabråck inte några symtom alls. Större bråck kan dock ge något som kallas reflux, vilket betyder att magsäcksinnehållet åker upp i matstrupen. Du kan då få symtom som sura uppstötningar och halsbränna.

Relaterade inlägg: