Kan ett bolag äga sina egna aktier?

Kan ett bolag äga sina egna aktier?

Kan ett bolag äga sina egna aktier?

Förvärva egna aktier Grundregeln är att aktiebolag inte får teckna, förvärva eller ta emot egna aktier som pant, annat än i vissa undantagsfall. Om bolaget i dessa fall inte gjort sig av med de egna aktierna inom tre år blir de ogiltiga. Bolaget ska då minska aktiekapitalet med aktiens andel av aktiekapitalet.

Vad betyder förvärv av aktier?

Vid förvärv av aktier förvärvar en köpare samtliga eller en del av de aktier som har getts ut i ett aktiebolag. Att förvärva verksamheter genom att köpa aktierna i ett företag är en vanlig förvärvsform.

Kan ett dotterbolag äga aktier i sitt moderbolag?

I aktiebolag som är dotterbolag gäller förbudet även för köp av aktier i moderbolaget. Undantagen från förbudet gäller också vid dotterbolags övertagande av moderbolagsaktier, men inlösen av aktier och övertagande av överskjutande aktier aktualiseras inte.

Vad är vitsen med ett holdingbolag?

Ett holdingbolag är ett bolag som äger andelar i andra bolag. Verksamheten i ett holdingbolag består ofta enbart av att fungera som ett moderbolag till rörelsedrivande dotterbolag. Det övergripande syftet för ett holdingbolag är att koncentrera kapital i toppen och fördela riskerna längre ner i strukturen.

Vilka bolag återköper aktier?

Listan är ett urval på återköpsprogram som har föreslagits eller lanserats under hösten.

  • Autoliv: 13,2 miljarder kronor de kommande tre åren.
  • Electrolux: 2,8 miljarder kronor, fram till den .
  • Nordea: 20,6 miljarder kronor, fram till den .
  • SEB: 2,5 miljarder kronor, fram till den .

Vad är egna aktier?

Ett aktiebolag får inte teckna egna aktier men får i vissa fall i enlighet med bestämmelser i aktiebolagslagen (2005:551) förvärva egna aktier. Med egna aktier avses aktier i det egna aktiebolaget.

Relaterade inlägg: