Hur många kWh per mil?

Hur många kWh per mil?

Hur många kWh per mil?

– En tumregel är att en elbil drar omkring två kilowattimmar per mil, säger Johan Grelsson, som jobbar med laddlösningar på Vattenfall, när vi frågar honom hur mycket det kostar att köra eldrivet, med brasklappen att siffran kan skilja sig från modell till modell.

Hur många kW drar elbil?

Elbilar förbrukar, beroende på storlek och årstid, i genomsnitt mellan 1 och 3 kWh per mil. Elbilen har därmed en bränslekostnad på 1,5 – 4,5 kronor per mil. Motsvarande bränslekostnad för en bensinbil ligger uppskattningsvis mellan 8 – 11 kronor per mil.

Vad kostar det att köra 1 mil på el?

El. För att göra det enkelt räknar vi på att en elbil drar 2 kilowattimmar (kWh) per mil. Snittpriset för en kWh under 20 öre för en vanlig villa i Sverige. Det innebär att drivmedelskostnaden för en elbil blir cirka 3 kronor per mil.

Hur mycket el per mil?

Bland annat bilens förbrukning, hur du kör och vilket elavtal du har. Men ett förbrukningssnitt som ofta förekommer är att en elbil drar cirka 1,85 kWh per mil och en dieselbil 0,73 liter per mil. Om vi höftar att en kWh kostar 1,5 kr (inklusive avgifter och moms) blir priset per mil alltså 2,8 kronor.

Vilken elbil kan man köra längst med?

Elbil med längst räckvidd Söker du en elbil med en räckvidd på 60 mil är Ford Mustang Mach-E LR RWD ett säkert kort, den är med och konkurrerar om vilken bil som har längst räckvidd 2022. Hyundai IONIQ 5, Hyundai Kona Electric och BMW iX3 är andra elbilar med lång räckvidd enligt oberoende tester.

Vilka elbilar kommer längst?

10 Elbilar med längst räckvidd

  • Tesla Model S. räckvidd (max) 840 km. ...
  • Tesla Model X. räckvidd (max) 580 km. ...
  • Bmw i4. räckvidd (max) 568 km. ...
  • Tesla Model 3. räckvidd (max) 560 km. ...
  • Ford Mach E. räckvidd (max) 540 km. ...
  • Kia EV6. räckvidd (max) 528 km. ...
  • Tesla Model Y. räckvidd (max) 505 km. ...
  • Audi e Tron GT. räckvidd (max) 487 km.

Hur mycket el drar det att ladda en elbil?

I ett vanligt jordat eluttag matas normalt 10 Ampere ström, vilket ger 2,3 kilowattimmar per timmes laddning. I praktiken laddas då cirka 1,6 mils körning per timmes laddning. Med en laddare på 3,7 kilowattimmar laddar ungefär 2,6 mils körning per timmes laddning.

Vad kostar det att ladda en elbil på laddstation i Sverige?

I Sverige kostar det i regel 2 till 3 kronor per mil att ladda sin elbil om du laddar den hemma. Om du laddar din elbil på en laddstation är det i stället en kostnad på cirka 6 kronor per mil som gäller. Att ge en elbil med en räckvidd på 30 mil en full laddning i hemmet kostar cirka 75 kr.

Vad kostar det att köra 100 mil med elbil?

Men vad kostar de egentligen att köra. Som med bensin- och dieselbilar är vissa elbilar effektivare än andra, och den genomsnittliga elbilen behöver cirka 18,5 kWh el för att driva fordonet i 100km. Det blir 1,85 kWh per mil.

Vad kostar det att köra 10 mil med en elbil?

För att göra det enkelt räknar vi på att en elbil drar 2 kilowattimmar (kWh) per mil. Snittpriset för en kWh under 20 öre för en vanlig villa i Sverige. Det innebär att drivmedelskostnaden för en elbil blir cirka 3 kronor per mil.

Relaterade inlägg: