Vilken metall används i proteser?

Vilken metall används i proteser?

Vilken metall används i proteser?

Kobolt, krom och nickel vanligast De vanligaste typerna av ortopediska metallimplantat är implantat för höfter och knän och implantat för att fixera frakturer. De vanligaste diagnoserna som föranleder operation är artros, reumatoid artrit, extremitetsfrakturer och reoperation på grund av aseptisk lossning av protes.

Vad är en protes gjord av?

Man kan välja mellan olika vävnadsvänliga plastmaterial eller stållegeringar för att framställa konstgjorda hjärtklaffar eller inopererade knä- och höftleder. Hand-, arm- och benproteser tillverkas av starka och lätta metallegeringar och glasfiberarmerade plaster.

Vad är en Etsbro?

Etsbro innebär en enklare behandling jämförd med en konventionell bro och anses i de allra flesta fall som en långtidstemporär lösning. Med en bro kan man fylla igen en tandlucka. Om tänderna som bron skall stödja på är olagade måste de tyvärr slipas till för att bron skall få plats.

Vad kan man inte göra med höftprotes?

Du ska inte böja höftleden mer än 90° (rät vinkel), inte korsa benen eller vrida benet inåt. Du kommer att träna på att komma i och ur sängen, att gå med ett för dig lämpligt gånghjälpmedel och även att gå i trappa. Mycket av träningen hänger på dig själv. Träna på att själv klara t.

Hur länge håller en Helprotes?

Om en protes ligger för länge i vatten börjar vattnet att lukta illa, vattnet måste då bytas minst var fjortonde dag. Om en protes inte ska användas under en längre period kan den förvarars torrt. Det är bäst att låta delproteser sitta kvar i munnen på natten, då bevaras passformen till tänderna.

Hur gör man en Etsbro?

En så kallad etsbro innebär att tandteknikern gör en tand med vingar på. Med hjälp av vingarna "limmar" tandläkaren fast etsbron och det visar sig vara relativt hållbart. Positivt är att så gott som ingen tandsubstans behöver tas bort, vilket är positivt för patienten.

Hur länge håller en tandbro?

Hur länge håller en tandbro? Tandbroar har bra hållbarhet och vid god munhygien och optimal skötsel kan de hålla flera år.

Relaterade inlägg: