Vad är fast protetik?

Vad är fast protetik?

Vad är fast protetik?

Oral protetik är ett samlingsnamn för alla former av tandersättningar. Idag finns både fast och avtagbar protetik, det vill säga tandersättningar som permanent sitter fast i munnen, och tandersättningar som går att ta ut.

Vilka avtagbara protetiska ersättningar finns det?

Exempel på avtagbara ersättningar är fullprotes (när alla tänder saknas i en eller båda käkarna) samt delprotes (när enstaka tänder saknas i en eller båda käkarna). De avtagbara protetiska lösningarna är i plast, eller så har de ett gjutet metall skelett med plast över.

Vad kännetecknar en bro med Extentionsled?

Extensionsled gör att brobalken i högre grad utsätts för böjning än vad en inspänd bro gör. Böjkrafterna genererar både tryck- och dragspänningar i balken, och spänningarna överförs både till det dentala cementet och till brons stödtänder. Efter lång tid av upprepade belastningar kan en liten spricka uppstå.

Hur känns det att ha tandimplantat?

Den största fördelen med tandimplantat är att de sitter fast i munnen och känns ungefär som en egen tand. Jämfört med en tandburen bro är den stora fördelen att man inte behöver slipa ned granntänderna för att fylla tandluckan.

Hur lång tid tar det att sätta in ett tandimplantat?

Hur lång tid tar det att sätta in ett tandimplantat? En vanlig behandling tar cirka 3-6 månader. Tandläkaren sätter först in implantatet, som sedan får läka in i käkbenet. Under läkningsperioden får du en tillfällig protes tills den permanenta kronan kan sättas in.

Kan man tugga med löständer?

Delprotes: Har du en delprotes (kvarvarande tänder) är det bäst att låta den sitta kvar i munnen även på natten. Eftersom delprotesen fäster och stöder sig mot tänderna finns en risk, speciellt om det blir ett längre uppehåll vid till exempel sjukdom, att protesen inte längre passar bra mot tänderna.

Hur bra är löständer?

Proteser är en väl beprövad behandling när det kommer till att ersätta förlorade tänder. En tandprotes, eller löständer som det kallas av allmänheten, är avtagbar vilket gör den enkel att rengöra men det betyder också att det finns en viss invänjningsperiod för patienten i och med att tänderna inte sitter fast.

Hur länge kan man ha tandprotes?

Över tid kan proteser lossna som följd av förändringar i din mun. Ditt tandkött krymper och ditt bett ändrar sig. I detta fall behöver du antingen en ändring av din protes eller en ny protes. Det tar normalt 6-10 år för munpartiet att ändra sig, därför bör du förvänta dig nya proteser vart 6-10 år.

Relaterade inlägg: