Kan man få a-kassa som egenföretagare?

Kan man få a-kassa som egenföretagare?

Kan man få a-kassa som egenföretagare?

Företagare kan precis som anställda ha rätt till ersättning vid arbetslöshet. Medlemskapet i a-kassan är skilt från medlemskapet i Unionen Egenföretagare, och du måste alltså söka medlemskap i en a-kassa separat. Företagare kan precis som anställda ha rätt till ersättning vid arbetslöshet.

Har man rätt till a-kassa om man har enskild firma?

För att få a-kassa om man har enskild firma måste man lägga företaget vilande och inte ha någon verksamhet igång. Enligt reglerna får det bara göras en gång per femårsperiod, men med coronakrisen beslutade regeringen att lätta på reglerna så att de uppehåll som görs under 2020 inte räknas.

Måste man vara registrerad för f-skatt?

När du startar enskild näringsverksamhet (enskild firma) ska du ansöka om att bli godkänd för F-skatt. Du ska också registrera dig för moms. Om du ska ha anställda ska du registrera dig som arbetsgivare Allt det gör du hos Skatteverket via e-tjänsten Mina sidor.

Kan man få a-kassa om man har aktiebolag?

Även som ägare till ett aktiebolag kan du få a-kassa om du uppfyller kriterierna. Om du lägger ner bolaget för att det går dåligt så är det att jämställa med att du drabbats av arbetsbrist. Om du då uppfyller det så kallade arbetskriteriet så är du berättigad till a-kassa.

Vem har rätt att få a-kassa?

Du behöver uppfylla ett av följande villkor:

  • Du har det senaste året jobbat minst 6 månader med minst 60 timmar i varje kalendermånad.
  • Du har det senaste året jobbat minst 420 timmar under 6 sammanhängande månader, med minst 40 timmar i varje kalendermånad.

Vilka måste ha F-skatt?

Du som både bedriver enskild näringsverksamhet och dessutom har inkomst av anställning behöver både vara godkänd för F-skatt och ha A-skatt, så kallad FA-skatt.

Har man rätt till a-kassa om man säger upp sig själv?

Om du säger upp dig från ditt arbete blir du som regel avstängd från arbetslöshetsersättning från a-kassan under en tid. Det kan dock finnas skäl som gör att du slipper avstängning hos a-kassan. Kontakta din a-kassa för att få svar på vad som gäller för din a-kassa när du säger upp dig själv.

När upphör a-kassan?

Du kan inte få a-kassa när du fyllt 65 år Din rätt till ersättning från a-kassa upphör nämligen att gälla vid månadsskiftet innan den månad då du fyller 65 år. Av den anledningen slutar också ditt medlemskap i a-kassan att gälla samma dag som du fyller 65 år, eftersom du inte längre har någon nytta av det.

Vad gör man om man inte får a-kassa?

Ansök om annan ersättning, stöd och bidrag Om du blir arbetslös utan a-kassa kan du försöka vända dig till andra myndigheter för att bidrag. Du kan till exempel delta i Arbetsförmedlingens arbetsmarknadspolitiska program och ersättning från Försäkringskassan, antingen aktivitetsstöd eller utvecklingsersättning.

Relaterade inlägg: