Vad är diisocyanater?

Vad är diisocyanater?

Vad är diisocyanater?

Diisocyanater är en grupp av ämnen som framför allt används för att tillverka polyuretanplaster. Många diisocyanater är allergiframkallande och kan orsaka svår astma hos de som utsätts för dessa ämnen i sitt arbete.

Vad är märkning H317 och H334 för typ av märkning?

Kemiska produkter som ska följa CLP-förordningen och visats ge allergi märks med faropiktogram och faroangivelserna H334 eller H317 på etiketten. H334: Kan orsaka allergi- eller astmasymtom eller andningssvårigheter vid inandning. H317: Kan orsaka allergisk hudreaktion.

Vad är ett hygieniskt gränsvärde?

Det hygieniska gränsvärdet för ett ämne är den högsta godtagbara halten av ämnet i luften på arbetsplatsen. Hygieniska gränsvärden gäller för damm, rök, dimma, gas och ånga.

Vad är sant om isocyanater?

Till hälsoeffekterna hör irritation i luftvägarna, nästäppa, rinnsnuva, rethosta, ögonirritation och huvudvärk. Den som utsätts för isocyanater kan även få nedsatt lungfunktion eller astma och direktkontakt med isocyanater kan ge hudeksem.

Hur ska kemikalier märkas?

Alla farliga kemiska produkter ska vara tydligt märkta med farosymbol (faropiktogram) samt risk- och skydds- information på svenska. Märkningen informerar om skador som kan uppstå vid användning. Fram till gäller två märkningssystem parallellt.

Vad är ett faropiktogram enligt CLP förordningen ge exempel?

faropiktogram (ofta flera olika) signalord (antingen "Fara" eller "Varning") faroangivelser (talar om på vilket sätt produkten är farlig, till exempel ”Irriterar huden”) skyddsangivelser (talar om hur man ska hantera produkten för att skydda hälsa och miljö, exempelvis ”Förvaras oåtkomligt för barn”)

Relaterade inlägg: