Vad är APTT prov?

Vad är APTT prov?

Vad är APTT prov?

APTT (aktiverad partiell tromboplastintid) mäts i sekunder och avslöjar eventuella brister i koagulationsproteinernas aktivitet förutom för faktor VII och faktor XIII. Tider > 150 sekunder orsakas i princip alltid av heparinkontamination, faktor XII- eller fibrinogenbrist.

Varför APTT?

APTT är en screeningmetod som oftast används för att studera defekter i intrinsic-systemet samt för kontroll av behandlingseffekt av ofraktionerat heparin dock ej för kontroll av behandling med lågmolekylärt heparin.

Vad visar apt tid?

APT-tid är ett screeningtest för att mäta aktiviteten av koagulationsfaktorerna i det s.k. intrinsic systemet eller kontaktaktiveringssystemet; här ingår koagulationsfaktorerna faktor XII, pre-kallikrein, kininogen, faktorerna XI, IX, VIII, protrombin och fibrinogen men i testet ingår också faktorerna V och X.

Vad påverkar INR värdet?

INR-värdet påverkas också av allmäntillståndet och av alkoholkonsumtionen. Ju bättre levern mår desto lättare har den att bilda koagulationsfaktorer och desto större dos Marevan behövs för att bromsa den.

Varför får man låga halter av blodplättar?

Lågt värde av trombocyter Det kan exempelvis handla om brist av B12 och folsyra, leukemi, blodbrist eller att du tar något läkemedel som påverkar benmärgens förmåga att skapa nytt blod. Ett lågt värde av trombocyter är ingen sjukdom i sig utan något som händer på grund av en underliggande sjukdom/orsak.

Relaterade inlägg: