Är trovärdig ett adjektiv?

Är trovärdig ett adjektiv?

Är trovärdig ett adjektiv?

Hur upplevde du uppläsningen av trovärdig? Föreslå en synonym eller ett motsatsord till trovärdig....Hur böjs trovärdig?
adjektiv
positiven trovärdig
ett trovärdigt
den|det|de trovärdiga
komparativen|ett|den|det|de trovärdigare

Vad är källkritik och hur ska jag vara källkritisk?

Varje dag möts vi av information från olika källor och det kan vara svårt att veta om det går att lita på det vi läser och lyssnar till. Källkritik hjälper att avgöra vad som är trovärdigt. Källkritik är också ett redskap för att utveckla källtillit, det vill säga förmågan att identifiera tillförlitliga källor.

Vilka är de källkritiska principerna?

Genomgång (11:13 min) av gymnasieläraren Andreas Krenz som berättar om de källkritiska kriterierna (OTÄT: Oberoende, Tendens, Äkthet och Tid).

Kan man lita på skolböcker?

Skolböcker i grund- och gymnasieskolan är av dålig kvalitet. De ger en onyanserad och diskriminerande bild av olika grupper i samhället visar en granskning som Skolverket har gjort. Charlotte Samuelsson är projektledare vid Skolverket och hon tycker inte att böckerna håller måttet.

Är böcker pålitliga källor?

Böcker har högt anseende som källor, särskilt kurslitteratur utgiven på akademiskt förlag som källa för teoretiska uppgifter. Ny kurslitteratur kan visa aktuell terminologi och gällande konsensus. Nybörjarlitteratur kan innehålla förenklingar.

Hur man skriver en bra källkritik?

Här är några tips på hur du kan använda källkritisk granskning.

  1. Förslag på några källkritiska frågor.
  2. Avsändare och budskap. Vi skiljer på förstahandskällor och andrahandskällor. ...
  3. Sök källans ursprung. ...
  4. Är källan äkta? ...
  5. Vilket budskap har källan? ...
  6. Hur ser källan ut? ...
  7. När tillkom källan? ...
  8. Går bilden att lita på?

Vad heter de fyra källkritiska principerna?

Källorna skulle fylla funktionen att ge kunskap om verkligheten, om hur "det verkligen hade varit". Men eftersom forskarna visste att källor kunde vara förfalskade, eller missvisande av andra anledningar, fastställdes fyra kriterier: äkthet, tid, beroende och tendens.

Relaterade inlägg: