Har man rätt som förälder att bestämma över sina barns liv?

Har man rätt som förälder att bestämma över sina barns liv?

Har man rätt som förälder att bestämma över sina barns liv?

Föräldrar eller andra vårdnadshavare får bestämma vissa saker. De har till exempel ansvar för att du inte gör något som du kan bli skadad av, och för att du går i skolan. Men enligt Barnkonventionen har du rätt att vara med och bestämma. Och du har rätt till ett privatliv.

Vad har föräldrar för skyldigheter?

Du som förälder ska ta hand om barnet, ge det trygghet och kunskap så att det klarar sig i samhället. Du ansvarar för att barnet går i skolan. Du ansvarar också för att barnet får mat och kläder och annat som det behöver för att ha det bra.

Får barn bestämma vilken förälder de vill bo hos?

BUP svarar: Är det du själv som önskar bo hos en förälder eller är dina föräldrar inte överens om vart du skall bo? Om det är du som vill bestämma är det inte förrän du är 18 som du kan göra det. Samtidigt måste ju den förälder du vill bo med vara överens om att du får det.

Vad är en förälders ansvar?

Som vårdnadshavare har du både rätt och skyldighet att bestämma om saker som handlar om barnet. Du tar viktiga beslut kring barnet, och har ansvar för barnets vardag. Det kan till exempel handla om var barnet ska bo och vilken förskola eller skola hen ska gå i.

Vad innebär vårdnad?

Att vara vårdnadshavare för ett barn innebär att ha ansvar för barnet och att se till att hen har det bra. Du bestämmer till exempel var barnet ska bo och vilken skola hen ska gå i. Oftast är vårdnadshavare och förälder samma person.

Vad är enskild vårdnad?

När man har ensam vårdnad om ett barn innebär det att man är ansvarig för att barnet får trygghet och en god omvårdnad. Man har även rätten och skyldigheten att ta viktiga beslut rörande barnet, till exempel om bostadsort, skolgång, pass osv. Samtidigt har man också en skyldighet att värna om barnets rättigheter.

Hur styrker jag att jag är vårdnadshavare?

Detta kan till exempel styrkas genom uppvisande av födelseattest eller annat officiellt intyg, och/eller skriftligt medgivande från icke-medföljande vårdnadshavare.

Relaterade inlägg: