Hur bokför man en förutbetald kostnad?

Hur bokför man en förutbetald kostnad?

Hur bokför man en förutbetald kostnad?

En förutbetald kostnad klassificeras på grund av sin kortfristiga natur som en omsättningstillgång och bokförs normalt i kontogrupp 17. En förutbetald kostnad kostnadsförs när resurser har förbrukats eller tjänster har utnyttjats och då reduceras den förutbetalda kostnaden i kontogrupp 17.

Vad betyder förutbetald kostnad?

Med förutbetalda kostnader avses kostnader som är bokförda på bokslutsdagen, men avser nästa period, t ex hyra som betalas i förväg. Uppdelning kontomässigt finns på hyror, lokaler, konsultkostnader samt övriga kostnader.

Vad är konto 2990?

Upplupna kostnader är en skuld av levererade varor och utnyttjade tjänster under en redovisningsperiod som en redovisningsenhet inte har erhållit någon leverantörsfaktura på eller inte betalat ersättning för under redovisningsperioden.

Hur bokför man förutbetalda försäkringar?

Du har fått en intäkt som gäller både nuvarande och nästa räkenskapsår. Det gäller en försäkring från till som kostar 12 000 kronor. Eftersom försäkringen gäller 7 månader under nuvarande året ska 4 800 kronor bokföras som förutbetald intäkt (12 000 x (5/12) = 12 000 x 0, kr).

Vad menas med en upplupen kostnad?

Upplupna kostnader är kostnader för resurser som du har förbrukat under året, men som du ännu inte har bokfört, till exempel upplupna löner, sociala avgifter, räntekostnader med mera. Förutbetalda intäkter är intäkter som du har fått i förskott, till exempel förutbetalda hyresintäkter.

Vad är upparbetad kostnad?

Upparbetade intäkter är en term som används vid entreprenadkontrakt som redovisas med successiv vinstavräkning. Grundtanken är att projektet säljs successivt vart efter det färdigställs. Entreprenadavtalet innehåller ett totalpris för projektet.

Vad händer om man inte Periodiserar?

Man periodiserar inte bakåt i tiden, är fakturan redan bokförd så ändrar du inget. Det ackumulerade (samlade) resultatet fram till den period du bokför just nu kommer ändå bli korrekt. Om du till exempel bokför juni och får en faktura som avser perioden april-juni så slår kostnaden på junis resultat.

Hur bokför man fastighetsförsäkring?

Erlagda försäkringspremier avseende fastigheten debiteras normalt konto 5192 Fastighetsförsäkringspremier. Om företaget har en kombinerad försäkring som både omfattar fastigheten och rörelsen ska kostnaderna fördelas. Den del av försäkringspremien som avser rörelsen debiteras konto 6310 Företagsförsäkringar.

Hur bokför man försäkringar?

När resurser har förbrukats så omförs en tillgång av ej förbrukade resurser till en kostnad i resultaträkningen. Kostnader för premier till en företagsförsäkring klassificeras normalt som övriga externa kostnader och bokförs som kostnader för företagsförsäkring i kontogrupp 63.

Vad innebär Nettometoden?

Definition. Nettometoden innebär att det vid vinstutdelning och andra värdeöverföringar från ett aktiebolag ska tas hänsyn till det bokförda värdet av de tillgångar som överförs, inte till marknadsvärdet. Nettometoden får framförallt relevans vid Sakutdelning och bedömningen enligt Beloppsspärren.

Vad är ett Periodiseringskonto?

Periodiseringskontot är det konto som används för den upplupna eller förutbetalda kostnaden och ska vara ett balanskonto.

Relaterade inlägg: