Är litterär kanon något för Sverige?

Är litterär kanon något för Sverige?

Är litterär kanon något för Sverige?

Sverige är ett av de få länder i Europa som saknar en litterär kanon, det vill säga en lista med goda svenska litterära verk som alla svenskar bör ha läst. Begreppet litterär kanon är dock laddat, belastat och komplicerat och därför nästan svårt att använda.

Vad är ett litterärt kanon?

En litterär kanon – ett urval av litterära verk som läses i skolan – bör införas i läroplanen. Det skulle tydliggöra elevernas rätt till stöd av skolan för att få läsa de främsta svenskspråkiga författarna och världslitteraturens stora verk.

Vad betyder kanon på svenska?

(vard.) framstående person, hejare, auktoritet, överdängare, baddare, pamp.

Varför ska vi ha en litterär kanon?

Ökad läsning har visat sig ge positiva effekter både gällande en förbättrad koncentrationsförmåga, bättre språk- och historiekunskaper och självkontroll. En litterär kanon skulle sannolikt leda till att fler än tidigare skulle öka sin läsning och därmed ta del av ovannämnda positiva effekter.

Vilken kyrka talar om kanonisk?

För det registrerade trossamfundet Romersk-katolska kyrkans räkning har det gjorts gällande att den katolska kyrkans egen rättsordning, den kanoniska rätten, har erkänts som lag i Sverige.

Vad är kanonisk rätt?

Kanonisk rätt, jus canonicum (grekiska: kanon / κανών, regel, standard) åsyftar specifik kristen rättsordning och interna, ecklesiastiska lagar om det världsliga livet, en kanonisk lag, med traditioner från 300-talets kyrkomöten.

Relaterade inlägg: