Finns det lejon i Amazonas?

Finns det lejon i Amazonas?

Finns det lejon i Amazonas?

Om lejon är kungen av savannen och djur i Afrika, så är jaguaren kung av regnskogarna i Sydamerika och Centralamerika. Jaguaren är ett av världens största kattdjur och känns särskilt igenom genom sin fläckiga päls.

Hur viktig är Amazonas?

Amazonas spelar en avgörande roll i att reglera det globala klimatet. Regnskogen genererar regn, syre och kyler ned hela planeten. Regnskogen producerar hela 20 procent av jordens syre och lagrar även närmare 130 miljarder ton koldioxid.

Vad är regnskog på jorden?

Regnskogarna på jorden ligger som ett sporadiskt, brett bälte kring ekvatorn. De finns främst i Centralamerika och Västindien, norra halvan av Sydamerika, Centralafrika samt Sydostasien. De minskar dock hela tiden i storlek på grund av människans skövling. Varje år avverkas ca 150 000 kvadratkilometer regnskog.

Vad innehåller den tropiska regnskogen?

Den tropiska regnskogen, som utgör ungefär sju procent av jordens landyta, innehåller hälften av alla växt- och djurarter. Det beräknas också att det fortfarande finns flera miljoner arter av växter, insekter och mikroorganismer som fortfarande är oupptäckta. Regnskogarna på jorden ligger som ett sporadiskt, brett bälte kring ekvatorn.

Vad är tempererad regnskog?

Tempererad regnskog finns i vissa tempererade områden med fuktiga västvindar som till exempel Nordamerikas nordvästra kust, södra Chile, Australiens sydöstra kust och Nya Zeeland. I regnskogar är nederbörden hög men om det regnar för mycket sköljs myllan bort vilket leder till problem för människorna i trakten som brukar jorden.

Relaterade inlägg: