Vilka olika typer av specialkost finns det?

Vilka olika typer av specialkost finns det?

Vilka olika typer av specialkost finns det?

Specialkost. Specialkost definieras som mat vid specifika sjukdomstillstånd. Glutenfri kost, laktosreducerad kost, proteinreducerad, dialyskost och fettreducerad kost är exempel på specialkost [2]. För ordination av specialkost krävs alltid att medicinsk diagnos fastställts som motiverar val av aktuell specialkost.

Vad innebär att någon har specialkost Beskriv olika typer av specialkost och vad de innebär?

Enligt Socialstyrelsens termbank är specialkost ”kost som är anpassad till ett visst sjukdomstillstånd”. Det kan till exempel handla om anpassningar till matallergi och annan överkänslighet, men även andra kliniska tillstånd som kräver anpassning av maten som njursvikt och tarmsjukdomar.

Vad är ett kosttillägg?

Kosttillägg används som komplement när man behöver mer näring och energi än vad den vanliga maten ger. Med kosttillägg avses här energi- och proteinrika drycker från nutritionsföretag. Kosttilläggen ges enligt måltidsordning för respektive kost eller dosering enligt ordination av dietist.

Vad kan man äta till kvällsmat nyttigt?

7 nyttiga snacks att äta på kvällen – som inte stör din nattsömn

  1. Keso och bär. Magert, proteinrikt och fullt av kalcium. ...
  2. Kokt ägg och mörkt bröd eller knäckebröd. ...
  3. Avokado med citron. ...
  4. Bananskivor med naturligt jordnötssmör. ...
  5. Ost, exempelvis Baby Bel. ...
  6. Naturella nötter. ...
  7. Grekisk yoghurt och granola.

Är det bra att äta kvällsmål?

– Några egentliga fördelar med att äta sent finns inte hos friska vuxna. Däremot behöver ofta små barn, äldre och vissa sjuka minska nattfastan genom att äta sent och att börja äta tidigt efter natten.

Relaterade inlägg: