Vad symboliserar fransarna på en Bönesjal?

Vad symboliserar fransarna på en Bönesjal?

Vad symboliserar fransarna på en Bönesjal?

De vita eller blåvita fransarna sitter i de fyra hörnen på en bönesjal eller ett fyrkantigt plagg som man har under eller över en annan tröja. - Fransarna påminner om buden som är obligatoriska att följa, säger Amram Maccabi.

Vad heter judarnas huvudbonad?

I synagogan sitter män och kvinnor åtskilda. Männen bär svart hatt eller åtminstone kalott (kippa) och böneschal (tallit).

Hur ser Israels flagga ut?

Israels flagga är vit med två blå band och en centralt placerad davidsstjärna. Davidsstjärnan har varit en judisk symbol sedan medeltiden, och utformningen med de två blå ränderna mot vit botten bygger på den traditionella judiska bönemanteln tallit. Flaggan antogs den 28 oktober 1948 och har proportionerna 8:11.

Vad står det i Tora?

Traditionen säger att Gud har gett det judiska folket Toran, de Fem Moseböckerna. Där står de bud som judar ska följa som beskriver hur man ska leva. De religiösa ritualerna i vardagslivet har sin grund i Toran och ska vara påminnelser om att leva ett moraliskt liv.

Hur sitter Kalotten fast?

– Har man hår så kan man ju använda hårnål. Det är nog det vanligaste, också bland männen, säger Daniel Jonas. – Men har man inte hår så är ju kalotten formad så att den passar huvudet och sitter därför oftast ganska bra.

Hur får män kippan att sitta kvar?

Svar: Det är inget större mysterium, faktiskt – den sitter helt enkelt inte fast. Det berättar Daniel Jonas, kanslichef på Judiska församlingen i Göteborg, som har drygt 1600 medlemmar i Västsverige. – Har man hår så kan man ju använda hårnål. Det är nog det vanligaste, också bland männen, säger Daniel Jonas.

Relaterade inlägg: