Finns det en Mensdag?

Finns det en Mensdag?

Finns det en Mensdag?

Initiativet till internationella mensdagen kommer ursprungligen från organisationen WASH United. Att vi uppmärksammar mens just den 28 maj beror på att maj är årets femte månad och att kvinnor i snitt har mens fem dagar i månaden. 28 representerar antalet dagar i en genomsnittlig menscykel.

I vilken ålder är det vanligast att få mens?

De flesta får mens i åldern 12-14 men det är vanligt att få mens när du är mellan 9-16 år. Första mensen kan komma som en överraskning men det finns några tecken på att mensen är på väg, till exempel om du har fått flytningar, fått behåring på kroppen och brösten känns ömma.

Är barnäktenskap tillåtet i Sverige?

Alla under 18 år är barn enligt svensk lag. Det är förbjudet att gifta sig med ett barn. Utländska barnäktenskap erkänns som regel inte i Sverige. Barn har rätt att gå i skolan och utbilda sig, ha möjlighet till fritidsintressen och få utvecklas som en egen person.

Vad innehåller FN s allmänna förklaring?

Den allmänna förklaringen består av 30 artiklar som gemensamt uttrycker de grundläggande och universella fri- och rättigheterna. Artiklarna behandlar både sådant som alla har rätt till, som frihet och utbildning, och sådant som alla har rätt att vara fri från, som slaveri och tortyr.

Hur många dagar har man sin första mens?

Hur ofta och länge man blöder under sin mens varierar från person till person. I snitt är en mens- cykel, det vill säga antal dagar mellan mensens första dag och nästa mens första dag, ungefär 28 dagar, alltså ungefär en månad. Mensen brukar hålla i sig mellan 3 dagar upp till cirka en vecka, i snitt 5 dagar.

Relaterade inlägg: