Hur ska friska halsmandlar se ut?

Hur ska friska halsmandlar se ut?

Hur ska friska halsmandlar se ut?

Halsmandlarna är två körtlar som sitter på var sin sida av svalget i höjd med den bakre delen av tungan. Halsmandlar kan också kallas för tonsiller. Namnet halsmandlar kommer av att körtlarna hos en vuxen person har formen och storleken av en mandel.

Kan man se Halsmandlarna?

Tonsillerna sitter på insidan av halsen och en vanlig missuppfattning är att man kan känna "halsmandlarna" invid käkvinkeln utifrån på halsen. Detta stämmer inte, dock finns här lymfkörtlar som sekundärt till en infektion i tonsillerna svullnar upp.

Kan man känna svullna halsmandlar?

Lymfkörtlarna brukar svullna om det finns en infektion i närheten i kroppen. Då kan du känna körtlarna som avlånga, lätt ömmande knölar under huden. Att lymfkörtlarna svullnar beror på att de sätter igång immunförsvaret.

Var på mandlarna?

Halsböld, peritonsillit, innebär att det har samlats var bakom en av halsmandlarna. Det kan komma som en följd av halsfluss och gör att du får svårt att svälja, gapa och tugga. Det gör ofta mycket ont.

Vad gör man när man har ont i mandlarna?

Varm dryck som till exempel te kan ha en lenande effekt i halsen. Glass och yoghurt brukar också kännas bra. Pröva dig fram vad som fungerar bäst för dig. Ibland känns det bättre att ha något att suga på och då kan du ta halstabletter som finns i matvaruaffärer och på apotek.

Relaterade inlägg: