Vad kan man göra med en skiftnyckel?

Vad kan man göra med en skiftnyckel?

Vad kan man göra med en skiftnyckel?

Skiftnyckeln är en av de mest kända svenska uppfinningarna. Den är gjord för att passa till muttrar och skruvar i alla möjliga storlekar. Johan Petter Johansson uppfann sin första ställbara skiftnyckel 1892. Den hade två rörliga käftar.

Hur tillverkar man en skiftnyckel?

Skiftnyckeln kan steglöst ställas in så att samma nyckel kan användas till muttrar eller skruvskallar av olika storlek, i motsats till fasta nycklar. Verktyget är gjort av metall, ibland med handtag överdragna med plast och/eller gummi.

Vem var det som uppfann skiftnyckel?

Solymon MerrickSkruvnyckel / Uppfinnare

När uppfann Johan Petter Johansson skiftnyckel?

Johan Petter "JP" Johansson () öppnade 1886 en mekanisk verkstad i Enköping. Där uppfann han två verktyg som kommit att bli mycket viktiga: den ställbara rörtången (patent år 1888) och skiftnyckeln (patent åren 18).

Vem uppfann Blocknyckeln?

Solymon MerrickSkruvnyckel / Uppfinnare

När uppfann Johan Petter Johansson?

Rörtång Stillson-rörtång Johan Petter Johansson/Uppfinningar

Vad gör man med en rörtång?

Rörtången är främst avsedd för rör eller andra runda föremål, men kan även användas till stora, runddragna skruvskallar. Det finns också rörtänger med endast en skänkel, så att man får den ena handen fri. Käftarna kan vara utbytbara.

Vilken är Skiftnyckelns största Greppvidd?

Skiftnyckeln ger effektivare, bättre åtkomlighet med breda käftar och kort handtag. Fler än 10 st i lager | Skickas inom 24 timmar! Skiftnyckel med en extra stor gripvidd på 39 mm. Skiftnyckeln är mycket bekväm tack vare ergonomisk design, och är utrustad med lätt och halkfritt handtag samt vändbar käft med rörgrepp.

Vad heter en fast skiftnyckel?

Skruvnycklar finns i många varianter. De kan delas in nycklar med fast mått på greppet (ibland benämnd som blocknyckel eller fast nyckel) och ställbara eller självinställande nycklar.

Vart kommer Bahco ifrån?

Bahcos historia i Enköping Historien om Bahco började 1886, när den svenska uppfinnaren och industrimannen Johan Petter ”JP” Johansson, startade sin verksamhet Enköpings Mekaniska Verkstad i Enköping. JP Johansson, uppfann det han kallade för "järnhanden", en justerbar rörtång som ersatte fasta nycklar.

Relaterade inlägg: