Hur blandar man koncentrerad glykol?

Hur blandar man koncentrerad glykol?

Hur blandar man koncentrerad glykol?

Ren glykol fryser vid ungefär -10 grader. Koncentrerad vätska ska för bästa effekt och frysskydd blandas 50/50 med vatten. Vid högre koncentration försämras värmeupptagningsförmågan och blandar man i mindre försämras korrosionsskyddet och frysskydd.

Hur ofta ska man byta kylarvätska i bilen?

Generellt bör kylarvätska bytas ut om det finns föroreningar (olja, korrosion) och vid fordon som inte är fyllda med "long life"-kylarvätska. Vid normala driftförhållanden rekommenderas ett intervall på 3 år.

Måste man tömma kylarvätska?

Blandningsförhållandet glykol/vatten kan variera lite mellan olika tillverkare, men generellt ska det vara 50/50 för att klara temperaturer nedåt minus 40 grader. Om kylsystemet fyllts med koncentrerad glykol måste det tömmas helt och fyllas på nytt med rätt blandning – så man vet hur låga frysgrader bilen kan tåla.

Vilken glykol kan man blanda?

50/50 glykol och vatten är en lämplig blandning för bra frysskydd. En 50/50-blandning av etylenglykol och vatten ger ett frysskydd på cirka 40 minusgrader. En 50/50-blandning av propylenglykol och vatten ger ett frysskydd på cirka minus 33 grader. I södra Sverige krävs att kylvätskan klarar minst 20 minusgrader.

Varför byter man kylvätska?

Kylarvätskan ska bytas då och då precis som motoroljan. Glykolen man blandar upp med vatten är inte enbart till för att förhindra frysning av vätskan. Glykolen innehåller en mängd additiv som förhindrar kalkutfällning från vattnet samt medverkar till att packningar, pump, termostat, mm inte slits i förtid.

Måste man ha glykol i kylaren?

Glykol ska finnas i kylaren året runt, 50/50 är bra blandning. Dock vara noga med att man använder rätt glykol, olika egenskaper finnes tydligen, vad vete fasiken. Glykol höjer även kokpunkten.

Får inte ut all kylarvätska?

För att få ut all kylvätska så får du ha i rent vatten, köra motorn varm och tömma ett par gånger. som sagt, ska man göra det riktigt så är det bara spola som gäller, tappa ur och i med vatten och köra och om igen tills vattnet är klart. Gärna med lite rensmedel i en vända.

Vad händer om man inte har glykol i bilen?

Det som kan hända är att det bildas proppar som eventuellt trycker sönder en kylkanal nånstans i systemet. Eller så blir det bara en propp som gör att motorn sen kokar. Och ja din bil kan gå sönder helt.

Relaterade inlägg: