Hur mycket värme ger en kakelugn?

Hur mycket värme ger en kakelugn?

Hur mycket värme ger en kakelugn?

Det brukar sägas att om en vanlig öppen spis har ungefär 5 procent i verkningsgrad och nästan bara ger strålningsvärme – ”att elda för kråkorna” – så kan en kakelugn ha i storleksordning 80-85 procent i verkningsgrad.

Hur länge håller en kakelugn värme?

Den håller värmen så länge man matar den med ved men när elden har slocknat, svalnar den fort till rumstemperatur igen. Kakelugnar däremot tar längre tid att värma upp men gör man det på rätt sätt kan den hålla värmen uppe till 12 timmar från att man tände brasan.

Hur många KWH ger en kakelugn?

En kakelugn avger i snitt 2 kW/timme och det är vad vi uppfattar som behagligt, allt utöver detta upplevs som för varmt. Med en braskamin som ger c:a 5-7 kW, när den är som varmast, och sedan svalnar lika snabbt som elden slocknar, erhålls en bastueffekt, dvs. det blir mycket varmt fort.

Kan en kakelugn bli för varm?

Elda lugnt! Kakelugnen får aldrig blivarm att du inte kan lägga handen på kaklet. Då har du eldat för hårt och riskerar skador på kakelugnen.

Hur länge kan man elda i kakelugn?

Ett fel som många gör, är att man eldar för länge i kakelugnen. Risken finns då att den blir överhettad vilket kan leda till sprickor som gör kakelugnen otät. Tänk på att det tar några timmar innan värmen kommer fram genom kaklet. Kakelugnen får inte eldas som en öppen spis.

Hur länge elda kakelugn?

Har du ingen eldningsinstruktion är en bra tumregel att aldrig elda mer än 3 kg ved per timme. Mer än så kan leda till överhettning. Låt eldstaden vila mellan eldningarna. Har du eldat i fyra timmar, låt eldstaden vila i fyra timmar.

Relaterade inlägg: