Hur uppstår sydsken?

Hur uppstår sydsken?

Hur uppstår sydsken?

Sydsken, norrsken, egentligen heter det polarsken. Den vackra ljusshowen på himlen uppstår när laddade partiklar, accelererade till höga energier i jordens magnetosfär, kraschar i atmosfären. Detta sker huvudsakligen runt jordens magnetiska poler, Nordpolen och Sydpolen.

Var kan man se Södersken?

Polarsken kan även skådas på södra halvklotet under den magnetiska sydpolens motsvarighet söderskensovalen. Det kallas då södersken eller aurora australis. I de länder där man kan se norrsken finns folktro och sägner skapade av rädsla, respekt och fascination.

När kommer nästa norrsken?

Norrskenssäsongen i Abisko är mellan 19 november till 20 mars. För största möjliga sannolikhet att se norrsken bör du, förutom att befinna dig långt norrut en vinterkväll, vara på en plats fri från ljusföroreningar, högt belägen och som sällan har mulet väder eller moln.

Finns det sydsken?

Det finns både norrsken och sydsken, även kallade Aurora borealis respektive Aurora australis, eller gemensamt polarsken. Det är ljusfenomen som är vanligast i jordens polarområden. Polarsken är ofta gulgröna till färgen men de kan också vara helt röda eller skifta i rödviolett i underkanten.

Vad heter sydsken?

Norrsken (Aurora Borealis) Norrsken kallas det vackra olikfärgade ljus som man ibland kan se röra sig över himlen i de norra delarna av världen. Ett likadant ljus finns över de södra delarna av jorden, det kallas sydsken. Tillsammans kallas norrsken och sydsken för polarsken.

Relaterade inlägg: