Vad gör man åt Analprolaps?

Vad gör man åt Analprolaps?

Vad gör man åt Analprolaps?

Kirurgi

  1. Analprolaps behandlas på samma sätt som hemorrojder: exempelvis med injektionsbehandling eller gummibandslkigatur.
  2. Rektalprolaps bör opereras. Utan intervention kommer besvären att öka.
  3. Olika kirurgiska metoder används.
  4. Postoperativt kan patienten behöva bulkmedel under några veckor, ibland även lavemang.
BE

Vad är Analprolaps?

Analprolaps är ett framfall av enbart analkanalens slemhinna genom anus (till skillnad från rektalprolaps, där samtliga vägglager är engagerade). Prolapsen ses i anslutning krystning och anses uppkomma till följd av kraftigt krystande i samband med defekation. I avancerade fall kan slemhinnan vara konstant prolaberad.

Hur ofta byter man en Prolapsring?

Kvinna med vaginal prolaps som fått ringbehandling initierad hos läkare kan vända sig till barnmorskemottagningen för kontroll, tvätt och återinsättning av prolapsring. Kontroll sker vanligtvis en gång per år, eller oftare enligt ordination. Byte kan göras av barnmorska, allmänläkare med specialkunskap eller gynekolog.

Kan ändtarmen ramla ut?

Rektalprolaps är i allmänhet ett plågsamt tillstånd. Till en början halkar tarmen oftast bara ut vid vissa toalettbesök, men efter hand som tiden går kan halkar den ut lättare och lättare. Irritation och klåda i området kan uppstå på grund av problem med att hålla området rent.

Kan män skita ut tarmen?

Avföringsinkontinens innebär att det läcker ut avföring utan att du kan förhindra det. Att det läcker kan bero på olika saker. Det finns mycket du kan göra själv för att lindra, men ibland kan en behandling eller en operation behövas.

Har man ont vid framfall?

Typiskt för alla framfall är en känsla av tryck som ofta är lättare på morgonen och besvärligare på kvällen på grund av att man varit upprätt under dagen. Det kan tidvis förekomma smärta i underlivet och ryggen. Framför allt vid framfall utanför slidan kan slemhinnorna irriteras och orsaka smärta och sveda.

Relaterade inlägg: