När kommer Chilifrukten?

När kommer Chilifrukten?

När kommer Chilifrukten?

Vill du skörda chili till sommaren bör du så chilifrön senast i februari-mars. Självklart kan du så senare på vårkanten men då får du vänta med skörden till sensommaren. Innan du sår behöver chilifröet ligga i vatten ett dygn då det torkat ihop. Genom blötläggning hjälper man fröet att komma igång och gro.

Är röd peppar och chili samma sak?

Spansk peppar är smala, cirka 10 centimeter långa chilifrukter. Det är den populäraste chilifrukten i Sverige. I butikerna brukar det finnas både röd och grön spansk peppar. Den röda är starkast.

Hur många grader tål chili?

Dett kan vara värt att tänka på både till våren/sommaren när plantorna ska ställas ut och vid vinterförvaring. Sjunker plantans temperatur ner mot 5-10 grader skadas den ofelbart, oftast med att bladen först faller av och en ond bråd död efter några dagar.

Hur vet man när chilin är mogen?

Du kan skörda dina chilifrukter när de fått en grön färg, de mognar sedan på köksbänken. Det kan dock vara bra att veta att smaken oftast inte är lika utvecklad när de inte fått mogna hängande.

Hur stark är röd peppar?

Färsk Chilipeppar
Chili NamnRelativ HettaScoville Enhet
Rocotillo (grön, röd)41,500-2,500
Scotch Bonnet9-10100,000-350,000
Serrano (grön, röd)6-710,00-23,000
Spansk peppar (röd)68,000-12,000

Vad innehåller chilipeppar?

Röd chili innehåller höga halter av vitamin C och karoten (provitamin A). Gul och framförallt grön chili (som egentligen är omogen frukt) innehåller mindre mängd av dessa ämnen. Dessutom är chili en bra källa för de flesta B-vitaminer och vitamin B6 i synnerhet. De innehåller också mycket kalium, magnesium och järn.

Kan man ha flera Chiliplantor i en kruka?

Det går att så flera fröer i samma kruka, men det kan bli svårare att hantera när du ska plantera om i en större kruka. Chilin älskar sol och värme. Ställ gärna krukan i ett minidrivhus eller täck med klar plast med lufthål. Låt dem gro i 20–25 grader i ett soligt fönster.

Är Chiliplantor perenna?

Chiliplantan är flerårig men övervintrar inte utomhus i svenskt klimat.

Kan man plocka grön chili?

Du kan skörda chilin redan när de är gröna. Du kan använda dem som gröna eller låta dem ligga i rumstemperatur, då mognar de flesta sorterna.

Relaterade inlägg: