Vad kan hända om man cyklar utan hjälm?

Vad kan hända om man cyklar utan hjälm?

Vad kan hända om man cyklar utan hjälm?

Krav på hjälm Cykelhjälm eller annan hjälm med jämförbara skyddsegenskaper kan användas. Barn och ungdomar under 15 år som inte använder hjälm kan stoppas av polisen men inte bötfällas. Föräldrar eller andra personer som fyllt 15 år kan däremot bötfällas, om de på sin cykel skjutsar ett barn som inte har cykelhjälm.

Måste man ha hjälm på elcykel?

Även om elcykeln kan gå snabbt utan problem har den fortfarande en maxgräns på 25km/h, vilket gör att den klassas som vanlig cykel och regleras de under samma lag. Är du över 15 år behöver du inte ha hjälm, men vi rekommenderar så klart hjälm i vilket fall.

Måste man ha hjälm?

Svar: Det är rätt att svensk lag säger att alla under 15 år måste ha hjälm när de cyklar. Det vissa inte vet är att det gäller även om du blir skjutsad. Polisen kan stoppa barn och ungdomar under 15 år som inte använder hjälm. Men de kan inte få böter.

Måste man ha hjälm på elsparkcykel?

Det är inte tillåtet att skjutsa på elsparkcykeln. Barn under 15 år måste bära hjälm. Fordonet ska vara utrustat med broms och ringklocka. Vid mörkerkörning ska fordonet ha reflexer och belysning fram och bak.

Hur länge ska man ha hjälm?

Det finns många olika teorier om hur länge en cykelhjälm är funktionsduglig. Enligt studier har plast en hållbarhet på ca 10 år. Dvs, om du inte använder hjälmen alls bör den bytas vart 10:e år. Sol, värme och kyla skyndar på slitaget.

Är det hjälmtvång?

Finns det hjälmtvång? Sedan 2005 är det lag på att barn under 15 år måste bära hjälm när de cyklar på en tvåhjulig cykel. Trafiksäkerhetsorganisationen NTF driver på för att lagen även ska gälla vuxna cyklister.

Relaterade inlägg: