Vad ska man tänka på när det gäller att servera näringsriktig mat måltider?

Vad ska man tänka på när det gäller att servera näringsriktig mat måltider?

Vad ska man tänka på när det gäller att servera näringsriktig mat måltider?

Att måltiden är god och trivsam är centralt för att maten ska ätas upp och göra nytta, det gäller både för friska och sjuka. En bra måltid är även näringsriktig, med fokus på bevarande av hälsa, funktionsförmåga och livskvalitet, och naturligtvis säker att äta.

Vad är näringsriktig?

Att äta näringsriktigt innebär att äta enligt de svenska näringsrekommendationerna (SNR). I SNR anges referensvärden för energi, hur mycket vi behöver av protein samt vitaminer och mineraler. Dessutom anges en lämplig fördelning mellan de näringsämnen som ger kalorier; protein, fett och kolhydrat.

Vilka måltider bör du äta och ungefär hur ofta?

Kroppen får lättare att känna hunger och mättnad. Tre större måltider varje dag (frukost, lunch och middag) och 1-3 planerade mellanmål är bäst. Det är inte klockslagen som är viktiga utan regel- bundenheten. Att äta var tredje timme brukar för de flesta innebära att de kan äta 3 mellanmål varje dag.

Hur onyttigt är pommes frites?

Pommes frites är inte nyttigt. Däremot är potatisen, trots högt glykemiskt index, bra jämfört med spaghetti och makaroner. – Med färre kalorier än den genomsnittliga portionen av pasta eller ris är en potatis näringsrik och extremt mättande – men akta smöret!

Hur nyttigt är sockerärtor?

4. Gröna ärter och sockerärter. Bra för: Bra källor för fiber, folat, vitamin C och vitamin K. Använd så här: Färska sockerärter ger en ljuvlig krispighet åt salladen om de bara strimlas och blandas i.

Relaterade inlägg: