Hur lät medeltida musik?

Hur lät medeltida musik?

Hur lät medeltida musik?

Musiken blev under denna tid mer komplicerad med avseende på rytmik och harmoni. Man kan ganska distinkt dela upp medeltidens musik i profan (världslig) och sakral musik (kyrklig). I den profana kulturen var ballader ett viktigt inslag, och vandrande trubadurer var vanligt förekommande.

Hur var man klädd under medeltiden?

Om du bodde på landet var det vanligen enkla kläder som användes. Kvinnorna arbetade oftast i en särk av grovt linne och om det var kallt kunde hon ta på sig en ylleklänning över. Männen använde yllebyxor och linneskjorta. Barnen hade oftast enkla koltar av linne eller ylle.

Hur var kulturen på medeltiden?

Medeltidens människor i Europa var nästan uteslutande kristna och hade vanligtvis en gemensam syn på hur man skulle leva och vad som var viktigt i livet. Den dominerande föreställningen var att Gud hade skapat världen och låg bakom allt som skedde på jorden.

Vad kännetecknar medeltiden musik?

Ett tydligt kännetecken för medeltida musik är att man hade en förkärlek för bordun, d.v.s. en klang (en ton eller två på kvintavstånd) som hela tiden ljuder med i ett musikstycke. Borduneffekter kunde åstadkommas bl. a. vid spel på mungiga och säckpipa, men även på vevlira och nyckelharpa.

Vad är en trubadur under medeltiden?

Order trubadur kommer från franskan och betyder “en som finner eller en som hittar på”. De första trubadurerna var verksamma i södra Frankrike på 11 – talen där de skrev och sjöng sånger bland de adliga.

Vad var medeltida kläder gjorda av?

Det ena är tyger av lin, det andra är olika former av ulltyger vilka båda används för de flesta plagg. För finare och dyrare plagg kan också siden användas. För skor, mössor, dekoration eller förstärkning av kläder användes bland annat läder, skinn och mocka. Också päls användes för exempelvis dekoration men var dyrt.

Relaterade inlägg: