Var finns rikssalen?

Var finns rikssalen?

Var finns rikssalen?

Rikssalen är en sal på Drottningholms slott på Lovön, Stockholms län. Salen ligger på övervåningens södra del. Salen kallas även Contemporainsalen på grund av alla de porträtt i helfigur av europeiska regenter som fanns under Oscar I:s tid.

Hur ser det ut på slottet?

Representationsvåningarna på slottet är samlingsnamnet för de magnifika paradvåningar som används vid Kungens och Drottningens representa... I dunkla källarvalv på Kungliga slottet förvaras monarkins viktigaste symboler – Riksregalierna, som alla visar prov på fascinerande och ...

Vilka rum finns i slott?

Det skall finnas minst följande rum: vestibul, sal, bankettsal, mer än en salong och mer än ett sovrum. Oftast har slott mer än dessa minimikrav, dock med undantag för lustslott och jaktslott som kan vara på en våning, och sakna båda vestibul, sovkammare och sal.

Vad kallas rummet på slottet?

Festvåningen består av nio så kallade paradrum, alltså väldigt stora och pampiga rum. Rummen används till exempel vid middagar och möten med regering och riksdag. I Festvåningen finns Konseljsalen, som ursprungligen var Gustav III:s matsal på 1700-talet.

Vad gör ett slott?

Slottets funktion har ofta varit och är fortfarande residens och administrativt säte för en furstefamilj (ex. Stockholms slott och Buckingham Palace), men det byggdes även jakt- och lustslott för nöjen (ex. Kina slott och Falkenlust) och sommarslott med stora parker (ex. Drottningholms slott och Versailles).

Relaterade inlägg: