Vad ska en hjälm ha för märkning?

Vad ska en hjälm ha för märkning?

Vad ska en hjälm ha för märkning?

Hjälmen måste vara E-märkt med minst ECE22-05 eller nyare (ECE22-06 och så vidare. SIS, DOT, SNELL, CE eller andra märkningar göre sig icke besvär. Det är när E-märkningen tolkas orda- grant som det blir svårt.

Varför är det inte lag på cykelhjälm för alla?

Personskadeförbundet RTP vill därför att Trafikförordningen ändras så att åldersgränsen gällande användning av cykelhjälm tas bort, vilket innebär att cykelhjälm ska vara obligatoriskt för alla åldrar.

När infördes lag om cykelhjälm?

Cykelhjälmslagen för barn upp till 15 år, som började gälla i januari 2005, innebar att ökningen tog fart åren . Resultatet för 2016 visar att barn ≤ 10 år i bostadsområden har en genomsnittlig hjälmanvändning på 81 procent, vilket var en större andel än 2015 då hjälmanvändningen var 74 procent.

Får man köra med mörkt visir?

Visiret ska också vara E-märkt och skall det användas under alla ljusförhållanden måste visiret släppa ige- nom minst 80 procent av ljuset för att vara godkänt. Byter man till ett mörkt visir som saknar E-märkning är inte hjälmen längre godkänd enligt den märkning som den har.

Hur gammal får en skyddshjälm vara?

Normalt har ett huvudskydd en livslängd på fem år, men läs alltid vad som står i leverantörens bruksanvisning. Kom ihåg att kontrollera huvudskyddet innan du använder det så att det inte finns några synliga förändringar som tyder på att skyddseffekten har minskat, exempelvis sprickor, missfärgningar och krackeleringar.

Hur hårt ska en hjälm sitta?

Prova ett annat fabrikat som kan ha passformer som sitter bättre på ditt huvud. När du provar ut en ny hjälm ska den sitta så pass tajt att den inte ska kunna gå att vrida om man tar tag i hakskyddet och drar fram och tillbaka. Låt gärna hjälmen du testar sitta kvar på huvudet i minst 15 minuter.

Vad är Systemhjälm?

Olika typer av hjälmar En integralhjälm rekommenderas alltid för bästa skydd. Den ger ett bra skydd åt ansikte och käkparti. Det finns även modell som vi kallar systemhjälm. Systemhjälmen skyddar även den ansikte och käkparti, men hela framdelen på hjälmen är uppfällbar så att du kan öppna hjälmen när det är lämpligt.

Relaterade inlägg: