Vad krävs för att få Elbehörighet?
Innehållsförteckning
- Vad krävs för att få Elbehörighet?
- Hur fungerar Ledningskollen?
- Var ligger elledning?
- Är elektrikern behörig?
- Vilken lag och förordning och vilka föreskrifter tar vi hjälp av för att veta hur våra elanläggningar och elektriska produkter ska byggas upp?
- Vilka är de allmänna Elbehörigheterna?
- Vilka arbeten kräver Elbehörighet?

Vad krävs för att få Elbehörighet?
Utbildningsmål för Allmän behörighet ABL Kurserna ger dig de teoretiska kunskaper som fordras för att erhålla behörighet och att utföra elinstallationsarbeten. Efter genomförd och godkänd kurs ansöker man direkt hos El-säkerhetsverket som utfärdar din allmänna behörighet som krävs för att vara behörig elektriker.
Hur fungerar Ledningskollen?
När du skapar ärendet ritar du in området du vill gräva i på en karta och anger uppgifter om arbetet som datum, syfte osv. När du är klar skickar du in ärendet som automatiskt skickas till alla ledningsägare i Ledningskollen som meddelat att de har ledningar i närheten.
Var ligger elledning?
För att undvika att gräva på ledningar kan du använda den kostnadsfria tjänsten ledningskollen.se. Där kan du enkelt få reda på var ledningar för el, tele, fiber och vatten eller annan infrastruktur finns nedgrävd. Beställ ledningsanvisning minst tio arbetsdagar före planerad grävstart.
Är elektrikern behörig?
Elinstallatör är ett reglerat yrke. Om man vill bli elinstallatör måste man ansöka om en auktorisation hos Elsäkerhetsverket. För att få en auktorisation ställs ett utbildningskrav och ett krav på praktisk erfarenhet. Kraven regleras i Elsäkerhetsverkets auktorisationsföreskrifter ELSÄK-FS 2017:4.
Vilken lag och förordning och vilka föreskrifter tar vi hjälp av för att veta hur våra elanläggningar och elektriska produkter ska byggas upp?
Förordningen (1957:601) om elektriska starkströmsanläggningar. Kungörelsen (1958:558) om elektriska svagströmslednings anordnande i förhållande till starkströmsledning. Förordningen () om elektriskt materiel. Elinstallatörsförordningen (1990:806)
Vilka är de allmänna Elbehörigheterna?
De olika elbehörigheterna som används mest frekvent i Sverige för elinstallatörer är:
- ABL - Allmän behörighet lågspänning, 1000 volt.
- AB - Allmän behörighet för alla elinstallationer.
- BB1 - Begränsad behörighet inom lågspänning,
Vilka arbeten kräver Elbehörighet?
Exempel på elbehörighet är begränsad elbehörighet BB1 som gäller för bland annat losskoppling och fastanslutning av en anordning på långspänningsanläggningar. Utan utbildning får du exempelvis byta glödlampor och montera skarvsladdar.